вівторок, 12 березня 2013 19:28

У Черкасах хворі на ниркову недостатність перекрили міст через Дніпро
19

Фото: Фото: Інна Іщук

Пацієнти гемодіалізного центру "Фрезеніус" в Черкасах влаштували акцію протесту під стінами облдержадміністрації, тому що влада відмовляється платити за надання послуг у цьому закладі. Після відсутності реакції мітингувальники поїхали перекривати міст через Дніпро.

"Не хочуть платити. Кажуть, щоб перейшли в обласну лікарню, а там люди дохлі ходять, їх же зовсім неправильно лікують. Владі не вигідно, що ми у "Фрезеніусі", бо ні за що не платимо. Думали, німці прийдуть — відвалять їм у карман, та й буде робота разом. Якби німці відстібнули — були б згодні", - говорить Людмила Коломієць, яка перша прийшла на Соборну площу о 10.50. Тут чекає на своїх знайомих із лікувального центру.

Від вересня заклад не отримав від обласної влади жодної копійки, на 2013 рік взагалі не уклали договір. Хворим рекомендують перейти на лікування до обласної лікарні.

"Правильний діаліз коштує 1118 гривень, але владі це дорого, в обласній коштує 812 гривень. Німці вже погодилися й на таку ціну, але й після цього не платять. Кожного року змушують пікетувати, сволочі, - говорить Коломієць — У мене знайома лікувалася в обласній. Півроку пробула, через два місяці почала з паличкою ходити, і вже три місяці лежить у могилі. Люди звідти хочуть у "Фрезеніус", а їх не пускають. Кажемо, щоб виходили з нами на акції, а вони бояться, зомбовані страхом".

На площу починають сходитися люди. Дехто тримає в руках плакати. Анастасія Радченко оголошує, що в четвер наймуть автобус для поїздки на Київ до Адміністрації президента.

Об 11.00 стають в ряд по всій площі. Розгортають пошарпані плакати "Куди ділись гроші на лікування?", "Фрезеніус — це життя". У мегафон говорять: "Ми інваліди першої групи, стоїмо на площі уже другий рік. Просимо у держави фінансування на лікування. Було розпорядження президента про врегулювання цього питання, але віз і нині там. Ніхто не займається нами. Писали до Тулуба, в адміністрацію президента, відповіді немає. Що нам робити? Іти на площу з розкладачками?".

Під ці слова до площі прямує начальник управління охорони здоров'я області Леонід Брожик разом із заступником облради Василем Касьяном. Мітингувальники скептично усміхаються.

"Борг за 2012 рік ми погасимо. Він становить 2,7 млн. По цьому питання немає ніякого сумніву. Стосовно 2013 року — фінансувати лікування будуть райони й ми як обласна рада беремо на себе зобов'язання забезпечити таке фінансування. Договори будуть укладені до 30 березня цього року", - каже Брожик.

Люди йому не вірять, бо немає офіційної письмової відповіді на звернення. У цей час на площу приходять опозиціонери — Любов Майборода, Наталя Старікова та Микола Булатецький.

"Сьогодні на залишку в обласному бюджеті є 34 мільйони. На "Фрезеніус" треба всього 11 мільйонів гривень. Я внесла пропозицію щодо фінансування на сесію обласної ради. Я ходитиму на бюджетну комісію по охороні здоров'я й вимагатиму, щоб таки відбулося фінансування, - говорить Любов Володимирівна. Люди схвально вигукують у підтримку. - Влада опікується абстрактними людьми, коли будує діагностичні центри, закуповує томографи за 20 мільйонів, а конкретні люди не цікавлять, бо влада живе в паралельному світі. Я пропонувала подавати до суду на управління охорони здоров'я".

"Ми не проти судів", - відповідає Леонід.

"Бо вони ж всі ваші. Я ще не встигну дійти, як ви подзвоните, - викрикує жінка з натовпу. - Це геноцид українського народу. Ваші розборки, базари — нехай СБУ розбирається, а нам дайте право на життя. Ми не віримо вашим обіцянкам".

Хворі йдуть на центральну вулицю — бульвар Шевченка й перекривають дорогу. Водії починають викрикувати: "Який ти хворий? Іди в лікарні лежи, як хворий", "Ми вас, дармоїдів, годуємо", "Грошей вам нада? То йдіть заробіть і не дороги перекривайте зі своїм плакатами".

Люди сідають у маршрутки й їдуть до мосту, щоб перекрити дорогу державного значення. Чоловік у міліцейській формі починає зупиняти кількох жінок.

"Хочте, садіть нас, нам уже немає що втрачати", - каже Галина Опалінська, заходить в маршрутку.

Біля мосту вже стоїть кілька міліціонерів. Два йде разом із протестувальниками, просить зупинитися. Близько 30 осіб перекривають дорогу на 10 хвилин, зупиняють до 50 машин. У четвер будуть їхати в Київ до Адміністрації президента.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах хворі на ниркову недостатність перекрили міст через Дніпро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути