Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2012 23:36

У центрі Львова утворилося смердюче озеро

Уже понад півроку у центрі Львова на вулиці Федорова стоїть вода у 5-метровому котловані на місці будівництва елітного готелю.

"У мене від тої будови стеля посипалася, - каже мешканка будинку на вулиці Сербській 65-річна Розалія Пилипчук. - Спочатку копали, стукали, грюкали, а потом узагалі зробили тутово ставок. Воно літом смерділо застояною водою, по вечорах жаби мені співали колискову".

Три роки тому на вулиці Федорова почали будівництво готелю. Важка техніка вирила котлован завглибшки 5 метрів й забила сваї у землю. Від цього у будинках на вулиці Сербській з'явилися великі тріщини. Мешканці прилеглих будинків спільно з єврейською громадою подали у суд. Роботи зупинилися, а на місці котловану утворився смердючий став.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У рейтингу найскандальніших довгобудів перше місце посіли "одесити"

Територія будівництва обгороджена двометровим металевим парканом. 7 листопада о 12:00 там кілька чоловіків вантажать будівельне сміття на вантажівку. Кажуть, що працюють просто грузчиками, до самого будівництва стосунку не мають. На територію впустити відмовляються.

"Раньше ті будівельники там щось копали, робили, а за останні півроку я їх бачив кілька разів і то тіки прибиралися, - розповідає Анатолій Шапошников, 59 років з 5 будинку на вулиці Сербській. - Там в ямі від дощів та з джерел набралася вода, літали комарі ціле літо вікно відкрити було неможливо, у підвалі стіни аж мокрі, після дощів навіть вода з'являється. Уже кругом писав скарги й заяви, а вони багатії плювати на нас хотіли, зупинили роботи, але дім від води всерівно руйнується. Просто хочуть нас усіх вижити звідси".

З вікна квартири видно яму наполовину заповнену брудною водою. Коли відкрили вікно, відчувся легкий сморід.

На початкових стадіях роботи будівельники знайшли цікаві археологічні об'єкти. Історики боялися, що новобуд знищить усі знахідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжковий ринок на Петрівці знесуть заради будівництва ТРЦ і паркінгу - Бригинець

"Треба спершу проводити розкопки, а потім робити проект будівництва, тут же усе було навпаки, зробили багато інших порушень, - говорить історик Юрій Лукомський, 51 рік. - На щастя, єврейське товариство подало у суд й виграло справу, - будівництво зупинили. Історичні підвали та колодязі збережені, вони зараз законсервовані. Але через ту воду руйнується будинок на Федорова 28. Він реально може завалитися. А зараз буде зима, коли через зміну температур вода набуває ще більш руйнівної сили".

За словами юрист-консульта управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Олега Хандина, 30 років, ставок у центрі міста може стояти ще кілька років.

"Суд заборонив використовувати на території будь-яку будівельну техніку, - говорить Хандин. - Відповідно нічого зробити міська влада не може. Потрібно мінімум закінчити нульовий цикл будівництва, щоб забрати звідти воду й закрити їй туди доступ. Зараз ми подали касацію, але це може тягнутися роками".

Зараз ви читаєте новину «У центрі Львова утворилося смердюче озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути