вівторок, 27 квітня 2021 20:24

В армії проблеми з роздутим штатом і "мертвими душами" - волонтер

В армії проблеми з роздутим штатом і "мертвими душами" - волонтер
Михайло Макарук: "Зустрічей з волонтерами у президента не було, крім спеціально обраних "придворних". Фото: Сергій Старостенко

Реформування армії гальмується через те, що немає необхідних органів управління. Також відсутність контактів між владою і суспільством створює інформаційний вакуум і нерозуміння того, що відбувається в країні та в армії. Про це Gazeta.ua розповів волонтер, речник міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

"Керівництво має говорити зі своїм населенням, пояснювати, що відбувається, реагувати на критику, – зазначає він. – Немає відкритості, коли президент може вільно поспілкуватися з журналістами. Зустрічей з волонтерами у нього не було, крім спеціально обраних "придворних". Із секретарем РНБО зустрітися нереально, з міністром оборони і головкомом також. Немає комунікації між верхами і низами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зараз дуже гарна нагода для вступу в НАТО. Але її можна легко змарнувати - експерт

Восени минулого року глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія озвучив ідею щодо скорочення чисельності армії через брак фінансів на її утримання. Заощаджені кошти можна спрямувати на розвиток інновацій. Михайло Макарук озвучив свою точку зору щодо цього.

"У нас справді була проблема з роздутим штатом і "мертвими душами". Я вважаю, що в деяких аспектах наявна чисельність армії може задовольнити потреби ЗСУ. Так, Головне управління розвідки Міноборони України має власну систему фінансування. Згідно із законом, ухваленим у 2017 році, Сили спеціальних операцій можуть робити так само. Але на практиці вони цього застосувати не можуть – потрібне управління логістики та фінансове управління. Щоб створити їх, треба подавати зміни до законопроекту про штатну чисельність Збройних Сил України до Верховної Ради та на підпис президенту України. Тобто щоб виконати один закон – треба змінювати інший. Те саме стосується системи харчування. Військові готують самі собі. Для цього теж треба змінювати законодавство. Якщо ми будемо вводити нові посади, наприклад, операторів безпілотників, чи нові зразки озброєння – для цього теж треба буде змінювати штатну чисельність Збройних Сил. Тут уже все залежить від оперативності парламенту – як швидко він проголосує потрібні акти", – вважає він.

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо призову на військову службу резервістів в особливий період. Закон запроваджує новий різновид військової служби. В особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби в резерві та/або зараховані до оперативного резерву.

Зараз ви читаєте новину «В армії проблеми з роздутим штатом і "мертвими душами" - волонтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути