четвер, 10 січня 2008 17:58

В Антарктиді експедиція виявила Леніна

Члени норвезько-американської експедиції були шоковані несподіваною для них знахідкою.

Діставшись до так званого полюса відносної недоступності - місця в Антарктиді, найбільш віддаленого від берегової лінії, вони виявили там Володимира Ілліча Леніна.

"Революційного більшовика Володимира Леніна видно за багато кілометрів, - сказав один з учених, - він повернутий обличчям у бік Москви".

У Російському державному музеї Арктики і Антарктики, походження бюста відоме. Його доставив санно-гусеничний потяг Третьої радянської антарктичної експедиції, яка першою в світі дісталася до полюса відносної недоступності 13 грудня 1958 року.

Майже півстоліття тому в це місце, розташоване в 878 кілометрах від Південного полюса, прибули 17 чоловік. Керував експедицією Євгеній Толстіков.

Полярники підняли прапор СРСР, встановили радіощоглу, метеообладнання, зробили злітно-посадочну смугу, побудували будиночок. На його дах і поставили бюст Леніна. Збереглася фотографія конструкції, зроблена у той час, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді експедиція виявила Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути