четвер, 04 серпня 2011 14:50

В Англії відроджується шахбокс
7

Фото: Фото: Reuters

Існує вид спорту, де нокаут можна отримати не від удару, а від простого шаха й мату. Спортсменами в цьому виді спорту стали такі професіонали як Джеймс Де Гейл.

Тім Вулгар, засновник першої школи шахбоксу в одному з тренажерних залів у Великобританії в північній частині Лондона, сказав: "Шахи - такі ж гладіаторські ігри, як і бокс. Адже вони були розроблені як стратегії для підготовки до війни, тому що в шахах велике значення має воля до перемоги".

У шахбоксі 11 позмінних раундів, тобто один раунд - бокс, а наступний - шахи. Кожен шаховий раунд триває чотири хвилини, у той час як раунд боксу - три хвилини. Між кожним раундом перерва - 1 хвилина, протягом якої учасники міняються шахматними дошками. Переможець може бути визначений нокаутом, технічним нокаутом, матом, програшем шахматної партії або затягуванням супротивником шахматного часу.

Один з чемпіонів Європи із шахбоксу - Тихомир Атанасов Дожрамаджієв - майстер спорту Світової Фередерації шахів з шаховим рейтингом 2300 очків. Став переможцем із шахбоксу, здобувши собі пояс цього виду спорту.

Із шахбоксу створена Міжнародна Федерація цього виду спорту, девізом якої стали слова: "Битви відбуваються на ринзі, а війни проходять на дошці".

Вважають, що цей вид спорту у Великобританії відновив Тім Вулгар. Він почав тренувати бідних юнаків в Іслінгтоні на півночі Лондона.

37-річний тренер додав: "Коли я треную хлопців, то повторюю їм, що захист короля на шаховій дошці - теж саме, що захист голови на ринзі".

Зараз ви читаєте новину «В Англії відроджується шахбокс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути