вівторок, 18 березня 2008 19:29

В Абхазії вважають, що збили грузинський військовий літак

Влада Абхазії заявляє, що в невизнаній республіці знищено безпілотний літак-розвідник, який залетів на територію зі сходу. Як повідомив секретар Радбезу Абхазії Станіслав Лакоба, збитий військово-повітряними силами літальний апарат, - американського виробництва, повідомляє NEWSru.com.

Повідомляється, що винищувач ВПС Абхазії був піднятий по тривозі. Літак-розвідник збито на висоті вісім тисяч метрів, на межі між Очамчирським і Гальським районами в районі села Приморське. Літак впав у Чорне море, ведеться пошук його уламків, уточнив Лакоба.

Дещо згодом начальник генштабу ВС Абхазії Анатолій Зайцев заявив, що уламки літака знайдено.

"Крило і уламки фюзеляжу свідчать, що літак-розвідник випущено ізраїльською фірмою Elbit, - сказав журналістам заступник міністра оборони Абхазії Гарі Купалба. Тим самим він спростував попередню версію про американське походження літака.

Ізраїльська компанія під такою назвою спеціалізується на виробництві безпілотних літальних апаратів різних типів, сказав фахівець міноборони. Там також зазначили, що збитий літак-розвідник "є апаратом середньої дальності і висотою польоту приблизно 5-6 км".

У міністерстві оборони Грузії всю цю інформацію рішуче спростовують. "Цілеспрямована дезинформація про нібито польоти грузинських безпілотних літаків над Абхазією розповсюджується не вперше. Минулого року сепаратисти заявили про такий збитий літак в Кодорській ущелині, проте і тоді ніяких уламків не знайшли", - заявили в міністерстві.

У свою чергу, грузинська сторона теж робила заяви про порушення свого повітряного простору.

Так, 7 серпня 2007 року Шота Утіашвілі, прес-секретар МВС Грузії, заявив, що напередодні увечері два російські винищувачі залетіли в повітряний простір Грузії і скинули 700-кілограмову бомбу на село Цителубані, що в 65 кілометрах на північний захід від Тбілісі, недалеко від кордону з Південною Осетією.

"На щастя, вона не вибухнула. Якби вона вибухнула, це було б катастрофою", - сказав Утіашвілі. Глава відомства назвав інцидент "актом агресії" з боку Росії.

Це не вперше, коли Грузія намагається звинуватити Росію в нападі з повітря. У березні минулого року Тбілісі вже заявляв про порушення повітряного простору російськими літаками.

Тоді МВС республіки запевняло, ніби кілька сіл у Кодорській ущелині були обстріляні з вертольотів російських ВПС. Проте цю інформацію міністерство оборони Росії назвало наклепом, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «В Абхазії вважають, що збили грузинський військовий літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути