Ексклюзиви
понеділок, 23 лютого 2009 17:34

Ужгород та Мукачеве можуть відключити від опалення

Ужгород та Мукачеве можуть відключити від опалення
Ужгород і Мукачеве можуть відключити від опалення через відсутність лімітів на газ.

Про це йдеться у заяві голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші з приводу ситуації із теплозабезпеченням регіону.

Закарпатська область має один із найнижчих показників розрахунку підприємств теплокомуненергетики за спожитий природний газ, і таку інформацію подає ДК "Газ України", зазначається у заяві.

Щоправда, навіть в Управлінні інформації конкретних цифр поки що не мають. У той же час в Управлінні стверджують, що рівень розрахунків населення, котре має індивідуальне опалення, перевищує 100%.

"Деякі люди вперто не бажають усвідомити, що газ, а відповідно і тепло та інші блага цивілізації, мають свою ціну, і за них треба платити так само, як, скажімо, за хліб", - зазначив губернатор Закарпаття.

"Низький рівень проплати за теплопостачання спричинює те, що Ужгород і Мукачеве не може отримати лімітів на газ, а відповідно - існує загроза відключення котелень. На сьогодні "Уж-тепло" заборгував 7,9 млн., "Мукачів-тепло" – 2,7 млн. грн. (і це без боргу минулих років)", - продовжив Гаваші.

У зв"язку з цим губернатор звернувся "до всіх із проханням своєчасно розраховуватися за спожите тепло, гарячу воду тощо".

У своїй заяві Гаваші стверджує, що у нинішній ситуації винні не тільки споживачі: "За листопад-лютий "Газ України" не провів розрахунки за надані населенню пільги і субсидії – борг становить 21,3 млн. грн. При цьому область подала всі необхідні матеріали".

Також, за словами губернатора, показник проплати за спожите тепло міг би покращитися, якби підприємства теплокомуненерго змогли проплатити різницю в тарифах на теплову енергію, бо, "як відомо, нинішні тарифи не відповідають собівартості послуги".

"Однак з початку цього року область не отримала з держбюджету жодної гривні на покриття цієї різниці. Досі урядом не прийнято постанову про порядок використання цих коштів", - заявив Гаваші.

"Тому заборгованість зростатиме і надалі. І, як завжди, заручниками безпорадності високих урядовців, які, до речі, сидять в теплих кабінетах, є прості люди у всіх регіонах України", - додав він.

Тиждень тому у Донецьку, за борги, почали відключати гарячу воду.

Раніше у Дніпропетровську від теплопостачання почали відключати усі будівлі і житлові будинки міста, подача тепла здійснюється лише до стаціонарних відділень лікарень.

Головною причиною відключення від теплопостачання є низький рівень проплати населення за споживання теплоенергії - близько 32%.

Теплопостачальні підприємства міста звернулися до всіх жителів Дніпропетровська з проханням негайно погасити борги за тепло.
З початку позаминулого тижня компанія "Кримгаз" почала відключати від газу котельні в автономії. Причина – борги тепловиків. Так, найбільший постачальник тепла в автономії – підприємство "Кримтеплокомуненерго" – заборгувало НАК "Нафтогаз України" майже 100 млн. грн.

11 лютого прокурор Криму Володимир Бойко зажадав від "Кримгазу" припинити дії з припинення газопостачання котельних, які забезпечують життєдіяльність 40 населених пунктів Кримської автономії. Дії газовиків, говорять у прокуратурі, суперечать вимозі статті 6 Закону України "Про теплопостачання", яка забороняє відключати в опалювальний період об`єкти теплопостачання як об`єкти життєзабезпечення і стратегічного призначення. "Кримгаз" одержав прокурорський протест 12 лютого і зобов`язаний відреагувати на нього не пізніше ніж, через десять днів.

Разом із тим, голова правління ВАТ "Кримгаз" Василь Рогатін підкреслює, що "Кримгаз", навіть якщо його зобов"яжуть, "не в змозі технічно виконати" подачу газу на теплогенеруючі підприємстві, оскільки скорочена подача газу з материка до Криму. "Газ - це товар, який просто так не відпускається", - додає голова правління ДАТ "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк.

З 22 січня Київенерго розпочала відключення від тепло- та електропостачання найбільших боржників, серед яких в основному заклади, які фінансуються з міського та районного бюджетів, а також комунальні підприємства.

За матеріалами: Gazeta.ua, УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Ужгород та Мукачеве можуть відключити від опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути