Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 17:06

Жахливі звички з 1990-х - так не варто робити нікому
8

У 1990-ті були свої шкідливі звички, які залишилися й до сьогодні
Фото: mirovich.media
Кришки каструль з винними пробками
Цибулю зберігали в жіночих колготках
Колекції 90-х
Вермішель швидкого приготування користувалася популярністю

Кожне покоління має свої звички. 1990-ті не виняток. Найголовнішою звичкою в людей була економія на всьому. Вони рідко купували в будинок якісь красиві речі.

Майже ніхто в 1990-ті не купував новий посуд, продовжуючи користуватися старими радянськими сервізами, які в промислових масштабах зберігалися в радянських сервантах, пише mirovich.media.

Окрема тенденція у 1990-х були кришки каструль чи сковорідок із запхнутими під ручкою винними пробками. В СРСР промисловість не додумалася до такої речі, як ручка на кришці з матеріалу-ізолятора. Ручка була найчастіше у вигляді звичайного "вушка", за яке не можна було взятися пальцями при готуванні, бо гаряче. Тому в під ці ручки стали запихати винні пробки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмивали в калюжах та билися за кількість: як в СРСР здавали пляшки - фото

В СРСР жіночі колготки були найбільшим дефіцитом. Їх важко діставали й потім заношувати до дірок. У 1990 роки колготки перестали бути дефіцитом, і "старим, але ще хорошим" колготам було знайдено гідне застосування - в них зберігали зв'язки цибулі, які в такому вигляді підвішували на кухні до газової труби.

Ще одна популярна звичка - поліровані серванти, які були популярні в СРСР. Вони успішно пережили 1990-ті. Правда, вміст сервантів часто змінювався - замість листівок "Керч-1982" і "Новобудови XI п'ятирічки" в них з'являлися колекції імпортних сигаретних пачок і алюмінієвих банок з-під напоїв. Ці штуки були чимось дивовижним в перші пострадянські роки, і діти їх часто збирали.

Ще одна звичка - це локшина швидкого приготування, яка з'явилася в магазинах десь в середині 1990 років і на перших порах стала досить популярним продуктом. Вона дешево коштувала і легко готувалася. Пізніше люди стали помічати, що якщо їсти цю локшину часто, то з кожним разом все більше і більше стає помітна "хімія" в складі, і організм починає проти цього всіляко протестувати.

До початку 2000-х за локшиною швидкого приготування міцно закріпилася назва "бомж-пакет", і вживання її в їжу стало вважатися нормальним тільки в середовищі міської бідноти, маргіналів та студентів.

Ще одна погана харчова звичка родом з тих часів - пити шкідливу газовану воду. В СРСР цей продукт був дефіцитом і в 1980-ті користувався величезною популярністю в дітей. Радянська "Пепсі-кола" і "Фанта" в магазинах розліталися в мить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрущов перший рекламував Пепсі. Історія виникнення напою в СРСР

В газованих напоях немає нічого хорошого, і в розвинених країнах вже давно намагаються скоротити їх споживання. Солодка газована вода руйнує зуби, погано впливає на підшлункову залозу і кісткову систему.

У 1990-ті в порядку речей було припаркуватися на тротуарі або навіть прямо біля входу в під'їзд - перегородивши всім вихід. Цілком нормальним вважалося також і припаркуватися десь на газоні.

Російськомовний "шансон" масово з'явився саме в 1990-ті. В СРСР теж існував "блатний жанр", але ці пісні були долею швидше якихось маргінальних компаній. "Шансон-виконавці" вийшли до масового слухача, і, як виявилося, колишнім радянським громадянам зовсім не чужа ця блатна культура.

Що цікаво, в Білорусі шансон практично не прижився. Може бути, річ у тому, що в нас на території країни не було таборів ГУЛАГу, і тюремна культура не сприймається як "щось своє, рідне". Зате в Росії шансон залишається популярним і зараз. Особливо в середовищі таксистів і водіїв маршруток.

46 років тому в СРСР середня зарплата становила 134 руб., 2021-го середня зарплата в Україні - 13 тис. грн. За ці гроші 1975 року можна було купити 838 буханців хліба, а 2021-го - 881. 1975 року цукру можна було купити 143 кг, а 2021-го - 591 кг.

Зараз ви читаєте новину «Жахливі звички з 1990-х - так не варто робити нікому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути