Ексклюзиви
середа, 10 червня 2009 14:50

Узбеки хочуть відмежуватися від Киргизстану семиметровою стіною

Узбеки хочуть відмежуватися від Киргизстану семиметровою стіною

У Ріштанському районі Ферганської області в Узбекистані уздовж кордону з Киргизстаном будуть побудовані семиметрові бетонні стіни. Про це повідомляє ІА "Фергана.Ру" з посиланням на узбецьку службу "Радіо Свобода".

За словами місцевого жителя на ім"я Олімджон, на якого посилається радіостанція, будівництво цих споруд почалося більше місяця тому. Для будівельних робіт, як повідомляється, були притягнуті ув"язнені (декілька десятків чоловік).

Чи будуть аналогічні стіни зведені на інших ділянках кордону, поки невідомо.

Раніше повідомлялося, що в Андіжанській області Узбекистану (яка також межує з Киргизстаном) почалося риття траншей уздовж межі. Для цього задіяні екскаватори, а роботами, за інформацією узбецької служби "Радіо Свобода", керують не прикордонники, а представники місцевих органів влади.

За непідтвердженими даними, траншеями завглибшки і шириною в три метри узбецька влада має намір обкопати всю лінію кордону між Андіжанською областю і Киргизстаном. Ці заходи, як передбачається, дозволять ефективніше боротися з порушниками кордону.

Прикордонна служба Киргизстана зі свого боку, виразила незадоволеність діями Узбекистану. Угоди між двома країнами не дозволяють без узгодження з сусідньою державою вести такого роду роботи. "Ми вимушені констатувати, що офіційний Ташкент порушує раніше прийняті домовленості", - заявляють киргизькі прикордонники.

В кінці травня, нагадаємо, в прикордонних районах Андіжанської області Узбекистану відбулися озброєні зіткнення між представниками силових структур і невідомими екстремістами. За даними киргизької сторони, перестрілка мала місце і на кордоні. За неофіційною інформацією, в результаті серії терактів загинули не менше 16 чоловік (влада Узбекистану стверджують, що загинула тільки одна людина). Відповідальність за теракти узяла на себе організація "Ісламський джихад" (офіційного підтвердження інформація про її причетність до цих подій поки не отримала).

У зв"язку з подією пропускний режим на межі Узбекистану з Киргизстаном був посилений.

У 2000 році Узбекистан замінував межу з Таджикистаном, побоюючись вторгнення ісламських екстремістів з сусідньої держави. За минулі роки на мінах підірвалися десятки мирних жителів.

Лента.Ру, Подробности

Зараз ви читаєте новину «Узбеки хочуть відмежуватися від Киргизстану семиметровою стіною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути