Ексклюзиви
середа, 12 листопада 2008 09:49

Узбекистан оголосив про вихід з ЄврАзЕс

Узбекистан в середині жовтня повідомив Росію про припинення свого членства в Євразійському економічному співтоваристві (ЄврАзЕс), куди входять також Білорусія, Казахстан, Киргизія і Таджикистан. Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на свої джерела в російському міністерстві закордонних справ. Цю інформацію підтвердив вранці 12 листопада і анонімне джерело агентства "Інтерфакс".

Російські дипломати відзначили, що Ташкент не задоволений співпрацею з Москвою і, зокрема, митним союзом між Росією, Казахстаном і Білорусією. "Комерсант" також звертає увагу на те, що Узбекистан оголосив про намір вийти з організації після того, як Євросоюз відмінив санкції проти відносно цієї країни. Вони були введені в 2005 році після жорсткого придушення повстання в Андижані.

Узбекистан протягом останнього десятиліття кілька разів змінював свою зовнішню політику. Так, на початку 2000-х Узбекистан входив в блок ГУУАМ (Грузія, Україна, Узбекистан, Азербайджан, Молдавія), що вважався в Москві антиросійським. Проте після введення санкцій з боку ЄС Узбекистан змінив політику і на початку 2006 року увійшов в ЄврАзЕс.

Газета "Час новин" звертає увагу на те, що поки незрозуміло, чи виходить Узбекистан з ЄврАзЕс остаточно. Річ у тому, що документи Евразес не передбачають "припинення" членства, проте саме таке формулювання вжили чиновники з Узбекистану.

ЄврАзЕс був заснований в 2001 році для формування режиму вільної торгівлі між країнами, що входять в організацію. В рамках ЄврАзЕс також планується заснувати митний союз, в який, як очікується, увійдуть тільки Росія, Білорусія і Казахстан.

Зараз ви читаєте новину «Узбекистан оголосив про вихід з ЄврАзЕс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути