Ексклюзиви
середа, 06 червня 2007 18:00

Ураган паралізував експорт нафти у Перській затоці

Найбільший в історії ураган Гону, що вирує в Перській затоці, паралізував експорт нафти. У потерпілому сильніше за інші країни Омані евакуйовані десятки тисяч чоловік, а також закритий крупний порт Сохар, з якого здійснюється експорт нафти. Зараз шторм паралізував судноплавство в Ормузськый протоці, де проходить артерія транспортування нафти з Перської затоки. У зв"язку з цим експерти передрікають подальше зростання цін на нафту.

Проливні дощі змусили евакуювати 11 тисяч робочих і перевести нафтопереробний і нафтохімічний заводи Сохара в режим аварійної роботи на знижених потужностях.

З свого боку, міністр внутрішніх справ Оману Сауд бен Ібрагим Албусаїді призвав жителів залишати свої будинки і шукати порятунку на возвишенностях.

Оманський міністр нафти і газу Насер бен Хаміс Аль-Яшимі заявив, що хвилі на морі не дозволяють танкерам транспортувати нафту споживачам і тому експорт був зупинений. Але виробництво при цьому в країні не зупинене, за винятком однієї маленької області.

Природний катаклізм може примусити серйозно скоротити нафтовий експорт в регіоні, підтверджує аналітик з британського Центру глобальних енергетичних досліджень в Лондоні Текин Менучер. "У день з Персидської затоки транспортується приблизно 17-21 мільйон баррелів нафти. Навіть якщо затримка торкнеться лише деяких танкерів, постачання нафти скоротяться, що приведе до зростання цін", - сказала вона.

Максимальна зафіксована швидкість вітру у урагану Гону, що перекладається з мови жителів Мальдів як сумка з пальмового листя, склала більше 160 км/ч.

Ураган став наймогутнішим за весь період ведення кліматичної статистики в регіоні, яка ведеться з 1945 року, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Ураган паралізував експорт нафти у Перській затоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути