Ексклюзиви
понеділок, 03 січня 2022 20:11

Українського режисера Лавренчука затримали в Італії на вимогу РФ

Українського режисера Лавренчука затримали в Італії на вимогу РФ
Колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету Лавренчука затримали в Італії на вимогу Росії. Фото: ukrinform

Українського театрального режисера й номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери й балету, ректора "Першої української школи театру й кіно" Євгена Лавренчука затримали в Італії.

Це відбулося за запитом Росії про його екстрадицію. Затримання підтвердив речник Міністерства закордонних справ, передає Ukrinform.

На час розгляду російського екстрадиційного запиту суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. З 17 грудня 2021 року режисера утримують в італійському СІЗО.

У Росії заявляють, що, перебуваючи на території РФ вісім років тому, Лавренчук нібито скоїв кримінальне порушення. Деталі справи не розголошують. Але відомо, що Євгена звинувачують у фінансових махінаціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ФСБ кажуть, що затримали завербованого Україною військового

Чому громадянина України затримали саме зараз і чому досі немає конкретних документів щодо цієї справи - невідомо.

Сім'я і близьке оточення Євгена переконані, що кримінальну справу проти нього сфабрикували. Це схоже на політичне переслідування. Тож дали дозвіл на публічне розголошення справи.

Режисера підтримує Консульство України в Італії та адвокат, який намагається запобігти його екстрадиції в Росію.

Євген Лавренчук три роки був головним режисером Одеського національного академічного театру опери й балету. Робив багато для української культури, зокрема й за межами режисури: здобуття грантової підтримки на для створення Всеукраїнського симфонічного інклюзивного оркестру й хору. У розпал пандемії 2020-го Одеський оперний театр зробив професійну телекіноверсію опери, за яку Лавренчука перед цим номінували на Шевченківську премію - La Traviatа.

Зараз ви читаєте новину «Українського режисера Лавренчука затримали в Італії на вимогу РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути