Відомий український мандрівник, володар альпіністського "Оскара" — нагороди "Золотий льодоруб", Микита Балабанов розповів, чому віддає перевагу вітчизняним маркам туристичних продуктів під час тривалих гірських сходжень.
Микита Балабанов має багато професійних нагород, серед яких чемпіонство світу у висотному класі за версію ЕАМА. Для майже всіх своїх останніх надскладних сходжень — Гашербруми в Гімалаях, Ушба на Кавказі, Хан-Тенгрі на Тянь-шані, Фіцрой в Патагонії — Балабанов обрав сублімовані страви ЇDLO українського виробництва. Тепер вони з ним під час кожної його експедиції.
"Гори люблять сильних, а сильні люблять поїсти. Ви можете заощаджувати на вазі спорядження, але не на продуктовій розкладці", - впевнений Микита. Тому їжу для своїх мандрівок він обирає дуже ретельно.
Така спеціалізована українська продукція нічим не поступається закордонним брендам, навіть більше - вона смачніша і дешевша, - зауважує альпініст. Зокрема в українських магазинах досить довго був дуже обмежений асортимент туристичної продукції, і коштувала вона близько $20 за упаковку. Це харчування могли собі дозволити лише професіонали з великими бюджетами на експедиції.
Цю проблему першим в Україні вирішив бренд "Їдло", що з'явився в 2016 році. Він першим в Україні запустив виробництво сублімованих страв у масове виробництво. У основі виготовлення "Їдла" - осучаснені технології NASA та військових служб. Це, у першу чергу, сублімація продуктів. З них видаляють вологу у вакуумі, зменшуючи таким чином вагу в п'ять-десять разів, проте зберігаючи користь і смак. Наразі в асортименті "Їдла" 40 різноманітних страв: сніданки, основні страві з м'ясом та вегетеріанські, супи, снеки, напої, енергетичні батончики "ОМНОМ". Наприклад, улюбленими стравами Микити Балабанова є "Мароканський кус-кус з яловичиною" та "Локшина з грибами". Виробництво компанії розташоване у Чернівцях.
Серед клієнтів бренду чимало відомих мандрівників та спортсменів. Його обирають для подорожей Сахарою і Далеким Сходом. Якось фотограф Влад Куций пригощав енергетичним батончиком "ОМНОМ" вождя канібалів у Папуа Новій Гвінеї. Також туристичне харчування ЇDLO потрапило на Антарктиду - воно офіційно включене в польове меню полярників української станції Академік Вернадський.
Коментарі
1