Ексклюзиви
пʼятниця, 27 січня 2023 10:48

Українські ВНЗ отримали мільйонний спадок разом із Залужним

Українські ВНЗ отримали мільйонний спадок разом із Залужним
Києво-Могилянська академія отримала спадок. Фото: wikipedia

Американець українського походження Григорій Степанець лишив спадок українським університетам.

По $2 млн отримали Києво-Могилянська академія та Український Католицький університет, повідомив доктор філософії та викладач Києво-Могилянської Академії Михайло Винницький, передає ТСН.

"Степанець – велика людина, гроші якої додадуть жару в нашу майбутню перемогу над окупантами. Він був фактично одним з основоположників програмного забезпечення Microsoft, тому що він приєднався до цієї компанії у 1989-му році", – розповідає Винницький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дзідзьо погостював у жінки, син якої передав ЗСУ солідні гроші

Щодо Католицького університету, то його керівництво, дізнавшись про спадок, не повірило в те, що відбулося. З Григорієм Степанцем у там навіть не були знайомі. Припускають, що про діяльність закладу чоловік дізнався зі ЗМІ. Зараз хочуть зв'язатися з його донькою, щоб більше розпитати про батька та його можливе бачення реалізації коштів.

Днями раніше спадок від Григорія Степанця отримав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Чоловік заповів $1 млн після своєї смерті. У своєму заповіті Степанець щонайменше тричі згадав про свою батьківщину. Всю суму генерал пожертвував на Збройні сили України. Це підтверджує пресслужба ЗСУ.

Степанець народився 1938 року. Під час Другої світової війни його разом з матір'ю евакуювали на Урал, утім пізніше вони повернулися до Вінниці.

У 1956 році вступив до Московського державного університету імені М.В. Ломоносова, де отримав ступінь магістра з математики, хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії.

Коли публічно підтримав дисидентів, його звільнили з роботи, переслідував КДБ. Григорій подав заявку на отримання виїзної візи, але йому відмовили. Ситуація змінилася лише після приходу до влади Горбачова. Степанець переїхав до США та влаштувався до Microsoft. Разом із іншим розробником програмного забезпечення вони винайшли патент, переданий Microsoft на декодування кодів даних змінної довжини.

Зараз ви читаєте новину «Українські ВНЗ отримали мільйонний спадок разом із Залужним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути