вівторок, 26 червня 2018 09:06

Українське "мертве море" зникає: як врятувати унікальний лиман

Українське "мертве море" зникає: як врятувати унікальний лиман
Останні кілька років в зимово-весняний період у водойму пускають солону воду, щоб запобігти його пересихання. Фото: з відкритих джерел.

Куяльницький лиман, відомий завдяки своїм лікувальним властивостям, переживає не найкращі часи. Зараз на його берегах працює лише один санаторій. А за збереження унікальних властивостей водойми досі боролися лише екологи та громадські працівники. Чим живе українське Мертве море зараз? З'ясував сайт "Сегодня".

Ще навесні Одеська ОДА звернулася до нардепів з проханням присвоїти лиману статус курорту державного значення, щоб "зберегти і раціонально використовувати ресурси водойми", а також залучити інвесторів. Днями голова ОДА Максим Степанов заявив, що відповідний законопроект вже підготували і зареєстрували у парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гінекологічні недуги на курорті "Куяльник" лікують цілющими грязями

І поки можновладці б'ються над отриманням нового статусу, екологи кажуть, що лиман необхідно поповнювати не тільки морською, але і прісною водою для збереження його властивостей. Останні кілька років в зимово-весняний період у водойму пускають солону воду, щоб запобігти його пересиханню.

"Цього вистачає, щоб підтримати лиман, але не "вилікувати". Щоб його врятувати, потрібно відновити надходження прісної води", - пояснив ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко.

За його словами, фахівці нарахували близько 140 штучних об'єктів, які перешкоджають попаданню води з річок у лиман. Таким чином Куяльник недоотримує приблизно 13 млн "кубів" води.

Краєзнавець Дмитро Жданов розповів, що поруч з лиманом 6 років тому місцевий житель відкрив музей.

"Там є дуже цікаві експонати: кістки древніх тварин, середньовічні татарські монети та предмети сарматського періоду".

І додає, що уздовж річки, що впадає в лиман, ще збереглися дворянські садиби.

"Але статус - це тільки бюрократичний прийом. Все залежить від місцевої влади, яка дозволяє влаштовувати тут звалища і незаконно видобувати пісок".

На кордоні з окупованим Кримом у селі Григорівка Чаплинського району, в одній із бухт затоки Сиваш розташоване цілюще Лемурійське озеро. Показали неймовірні знімки тамтешніх краєвидів.

Зараз ви читаєте новину «Українське "мертве море" зникає: як врятувати унікальний лиман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути