Ексклюзиви
пʼятниця, 11 лютого 2011 12:26

Українська мова може зникнути через 50 років

Українська мова може зникнути через 50 років

Українське суспільство розділилося в питанні статусу російської і української мови. Ситуація з українською мовою викликає занепокоєння фахівців, які передрікають її вимирання з 2060 року, через брак носіїв.

Як розповіла директор громадської організації "Не будь байдужим", яка зокрема моніторить мовну ситуацію в українських містах, Оксана Левкова, останній час соціолінгвісти фіксують звуження функціонування мови.

"Темпи русифікації настільки інтенсивні в результаті теперішньої політики Януковича-Табачника, що в дуже багатьох регіонах 50% громадян будуть говорити тільки російською. А це буде вже означати, що мова вмирає", - зазначила експерт.

Вона нагадала нещодавнє дослідження тижневика "Коментарі", в якому прогнозувалося, що українська мова може померти вже у 2060-му році.

Левкова пояснила, що є комплекс факторів, чому мешканці міст, зокрема, не переходять на українську – це історичні умови, економічні умови, урбанізація. "Річ у тім, що ми, на жаль, все ще маємо постколоніальну свідомість, і молодь її не позбувається чомусь", - додала вона.

Фахівець зацитувала дослідження Лариси Масенко: за один день активний молодий киянин розмовляє в середньому з 20-ма різними людьми. 10 із них говорять російською, 8 вважають себе двомовними, 2 людини говорять українською.

"А далі іде констатація того факту, що 10-х російськомовних киян 5 підтримали б перехід співрозмовника на українську, бо цілком прихильно ставляться до відродження української мови. Ще двом буде байдуже. А три поставляться негативно, бо є принциповими опонентами українізації", - зазначила вона.

"З двох україномовних киян тільки один перейшов би на російську, але не зробить цього лише тому, що до нього звернулися українською. Розумієте, на жаль, політкоректними і толерантними є україномовні українці і російськомовні українці, в яких здебільшого фіксуємо мовну стійкість. А російськомовні росіяни не переходять на українську. І все це в результаті дає нам - 80% населення України, які вважають себе українцями, не є україномовними", - констатувала Левкова.

Нагадаємо, нещодавно прес-служба НТКУ повідомила, що Національна телекомпанія України зменшила відсоток мовлення українською мовою. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Національної ради у зв'язку зі зміною програмної концепції мовлення.

BBC Ukrainian

Зараз ви читаєте новину «Українська мова може зникнути через 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути