Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2010 13:20

Українська короткометражка боротиметься за головну нагороду Берлінале

Українська короткометражка боротиметься за головну нагороду Берлінале

Сьогодні в Німеччині стартує ювілейний, 60-й, Берлінський міжнародний кінофестиваль. У рамках фестивалю відбудеться світова прем"єра нового фільму Романа Поланського. У конкурсі бере участь короткометражка з України.

У палаці Берлінале на площі Марлен Дітріх відбудеться гала-концерт. Його відкриють бургомістр Берліна Клаус Воверайт, міністр культури Бернд Нойманн, директор фестивалю Дітер Косслік і німецький кінорежисер Вернер Герцог, який цього року очолює журі.

На відкритті виступлять відомий у Німеччині співак Макс Раабе зі своєю групою Palast Orchester, вести вечір буде актриса Анке Енгельке.

Фільмом відкриття знаменитого фестивалю цього року стане картина Разом у розлуці (Tuan Yuan), її зняв китайський режисер Вань Чуанань, повідомляє прес-служба фестивалю.

У конкурсній програмі фестивалю - 26 фільмів режисерів з Аргентини, Данії, Німеччини, Франції, Великої Британії, Японії, Норвегії, Австрії, Румунії, Швеції, США, Китаю та Росії.

Україна буде представлена у конкурсній програмі короткометражного кіно - за нагороду боротиметься 11-хвилинний фільм Глухота режисера Мирослава Слабошпицького.

У рамках фестивалю на глядачів чекає світова прем"єра нового фільму Романа Поланського Письменник-привид. Картину покажуть у конкурсній програмі.

Режисер, який був заарештований 26 вересня минулого року в Цюріху за звинуваченням в інтимному зв"язку з неповнолітньою у 1977 році, закінчував роботу над фільмом просто з тюремної камери, щоб встигнути його представити до Берлінале.

Журі ювілейного Берлінале очолить легендарний німецький кінорежисер Вернер Герцог. До складу журі також увійшли: володарка Оскара, американська актриса Рене Зеллвегер, сомалійський письменник Нуруддін Фарах, німецька актриса Корнелія Фробоесс, режисер Франческа Коменчіні, іспанський продюсер Хосе Марія Моралес, актриса з Китаю Ю Нан.

Ювілейний 60-й фестиваль, який пройде у 2010 році з 11 по 21 лютого, буде присвячений основним віхам історії післявоєнного періоду, зокрема Холодній війні, падінню Берлінської стіни, подіям 1968 року в світі - всій сучасній епосі, яка наклала свій відбиток як на фільми, так і на сам фестиваль.

Основною нагородою фестивалю є Золотий ведмідь, його присуджують переможцю в номінації Найкращий фільм. Срібного ведмедя отримують переможці номінацій Найкращий режисер, Найкращий актор, Найкраща актриса, Найкраща музика, окремий приз присуджується за видатні досягнення в галузі мистецтва.

Берлінський міжнародний кінофестиваль був заснований 6 червня 1951 року. Його засновниками стали союзники у Другій світовій війні - США, Велика Британія та Франція. Поряд з Каннським і Венеціанським фестивалями Берлінський вважається найбільшим і найпрестижнішим у світі кіно.

Берлінале орієнтується в основному на авторське кіно. У конкурсній програмі фестивалю беруть участь художні повнометражні та короткометражні фільми, створені протягом 12 місяців до початку фестивалю і які не демонструвалися на інших оглядах.

У рамках Берлінале працюють фестиваль Панорама, європейський кіноринок художніх фільмів, міжнародний відеофестиваль, фестиваль фільмів для дітей, також проводиться Форум нового кіно, основу якого складають авангардні та некомерційні фільми.

У різні роки великий успіх на Берлінському кінофестивалі мали фільми Інгмара Бергмана, Мікеланджело Антоніоні, режисерів французької нової хвилі - Жан-Люка Годара, Клода Шаброля.

.Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Українська короткометражка боротиметься за головну нагороду Берлінале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути