четвер, 26 серпня 2010 15:19

Україні передрікають смерчі, посухи і малярію

Україні передрікають смерчі, посухи і малярію

Експерти не відкидають, що в Україні може змінитися кліматичний пояс.

Про це свідчать результати експертного опитування про зміну клімату в Україні і в світі, а також про наслідки цієї зміни, проведеної Інститутом Горшеніна у зв"язку з аномально спекотним літом в Україні.

Координатор програм зі зміни клімату Національного екологічного центру України Крістіна Рудницька не сумнівається в тому, що проблема зміни клімату в світі вже існує. Це, за її словами, насамперед відбувається через спалювання видів викопного палива, таких як нафта, газ і вугілля, що призводить до зайвих викидів вуглекислого газу в атмосферу.

"Цей надлишок вуглекислого газу і став причиною парникового ефекту. Учені кажуть, що за останні 10 років 9 з 10-ти природних катаклізмів є наслідком зміни клімату. Наслідків дуже багато – дедалі частіші природні катаклізми, такі як посухи, урагани, смерчі, підняття рівня світового океану", - зазначила Рудницька.

Кажучи про зміну клімату в Україні, вона не виключила загального підвищення температур, зміщення кліматичних поясів - коли степи стають напівпустелями, пустелями, відповідно, й фауна змінюється.

"Для південних і східних регіонів є ризик виникнення проблем з питною прісною водою. А в Західній Україні, на Закарпатті є ризик почастішання злив, опадів. Збільшиться кількість природних катаклізмів, стануть частішими посухи, повені, смерчі, існує вірогідність розповсюдження нетипових переносників захворювань, таких як малярія - коли умови для їх існування стануть підходящими", - сказала Рудницька.

Вона також зазначила, що зміна клімату - це й соціально-економічна проблема. "Це впливає на життя людей, на здоров"я. Україна є аграрною країною, а зміна клімату позначатиметься на продуктивності земель і на врожайності", - вважає експерт.

Нещодавно в Укргідрометцентрі заявили, що через підвищення рівня моря Крим може перетворитися на острів.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Україні передрікають смерчі, посухи і малярію ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути