Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 14:33

Україні необхідно позбавитися від прив"язки гривні до долара - аналітики

Українській економіці необхідно позбавлятися від прив"язки гривні до долара, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" аналітики українських інвестиційних компаній.

"Українська валюта була прив"язана до долара протягом восьми років. Тепер це повинно змінитися. 21 травня 2008 року офіційний курс гривні виріс на 4% - до 4,85 грн/$1. Проте в даний час немає єдиної думки, як повинен бути використаний показник USD/UAH. Вісім років прив"язки гривні до долару розмили розуміння ринку про те, яким повинен бути справедливий курс гривні", - сказав аналітик інвестиційної групи "Сократ" (Київ) Сергій Невмержицький.

На його думку, 4%-ве подорожчання гривні на сьогоднішній день є дуже низьким, щоб істотно впливати на економіку.

Експерт також вважає, що помірно позитивний ефект зміцнення гривні полягатиме в уповільненні темпів інфляції, здешевленні енергоресурсів, що імпортуються, імпортного устаткування і сировини, збільшенню рентабельності імпортерів. У той же час помірний негативний ефект виявиться у зниженні маржі експортерів і погіршенні торгового балансу.

Аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" (Київ) Олександр Климчук, у свою чергу, вважає, що в цілому ефект від зміцнення гривні буде більш позитивним.

Експерт звернув увагу, що подорожчання гривні може неоднозначно позначитися на об"ємах інвестицій в середньостроковій перспективі, оскільки " у випадку, якщо НБУ чітко не визначить свою політику, існує вірогідність приходу спекулятивного капіталу, який може дестабілізувати всю економіку".

Зі свого боку, С.Невмержицький додав, що портфельні інвестори повинні використовувати виборчий підхід. "Для короткострокових інвестицій краще вибирати підприємства, орієнтовані на внутрішній ринок, тоді як компанії-експортери будуть у меншій мірі схильні до валютних ризиків в довгостроковій перспективі", - вважає він.

Експерти зійшлися на думці, що гнучкий валютний режим в рамках ширшого валютного коридору є вірним рішенням в поточній ситуації.

А.Климчук прогнозує, що до кінця 2008 року курс гривні складе 4,95 грн/$1 при основному діапазоні коливань на міжбанківському валютному ринку від 4,8 до 5,0 грн/$1.

Як повідомлялося раніше, згідно прогнозу інвесткомпанії "Драгон Капітал" (Київ), в поточному році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України складе $12,6 млрд і буде практично повністю компенсований притокою прямих іноземних інвестицій у розмірі $11,2 млрд. На думку експертів компанії, очікується, що надходження від портфельних і інших інвестицій з лишком компенсують дефіцит поточного рахунку, що залишився. Тому вони вважають оптимальним середньорічний курс на рівні 4,85-4,90 грн/1$, оскільки він може зрівноважити попит і пропозицію на валютному ринку в 2008 році, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Україні необхідно позбавитися від прив"язки гривні до долара - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути