Ексклюзиви
середа, 17 лютого 2021 20:52

Українець залучив інвестиції на розробку "розумних будинків" у США

Українець залучив інвестиції на розробку "розумних будинків" у США
Потреба більше знаходитися вдома під час карантинних обмежень збільшила увагу до догляду за своїм житлом. Фото: Facebook

Стартап з українськими коренями Shipshape, потрапив на американський ринок, залучивши великі інвестиції від приватних інвесторів.

Також компанія вигідно "засвітилася" на венчурному агрегаторі Techstars, отримавши запрошення на участь у його інвестиційній програмі.

Як вважає кофаундер проєкту Микола Седлецький, в цьому випадку спрацювала практична складова: інвесторам зрозуміла повсякденна цінність цього продукту: Shipshape розробив сенсорні датчики, які буквально вселяють нове "цифрове" життя в будинки американців.

"Прикметно, що ми підняли ці інвестиції в 2020 році - в розпал пандемії коронавірусу, коли взагалі було дуже складно розворушити ринок. Венчурні інвестори зацікавились нашим проєктом і наразі ми продовжуємо залучати інвестиції", - говорить Седлецький.

Ймовірно, потреба більше знаходитися вдома під час численних карантинних обмежень, спрацювала як фактор збільшення уваги до догляду за своїм житлом і створення сприятливого клімату для життя в ньому.

Ні, це не Google Assistant, і тут ви не побачите ефектних трюків з самозапалюванням каміна, як у вірусному ролику з дорослим Маколеєм Калкіним 2018 року випуску.

Мета створення системи - не WOW-ефект, а сталий здоровий стан будинку. Система HomeHealth залучає до управління приватними будинками штучний інтелект, який контролює якість та стан побутової техніки, водогонів, систем опалення, та повідомляє про загрози і несправності.

"Ми орієнтуємось на великий ринок Сполучених Штатів. Наразі особливою популярністю користуються сенсори на системах відкачки води у штатах, які страждають від повеней: Джорджії, Алабамі, Теннесс. Ми створили сервіс, який дозволяє об'єднати багато показників. Він збирає дані по будинку та аналізує їх, а потім видає загальний індекс "здоров'я" будинку - на скільки відсотків зі ста він здоровий".

Розробник розповідає, що сенсорні датчики транслюють дані на мобільний додаток, таким чином створюється цифровий двійник того чи іншого пристрою і господар може бачити, скажімо, який зараз рівень вологості повітря, чи справляються з ним вентиляційні пристрої, чи не збігає час гарантійного терміну тієї чи іншої техніки. Також сенсори дають змогу контролювати витрати електроенергії та коригувати налаштування роботи домашніх девайсів.

Господарі будинків вже оцінили переваги сервісу, про що свідчать відгуки в додатку Shipshape.

Наприклад, Датчанин Остін, який страждає на асматичне захворювання, пише, що використовує сервіс не лише для здоров'я будинку, а й для власного доброго самопочуття:

"У мене астма, і Shipshape допомагає мені перевірити рівень летких органічних речовин (ЛОР) у кожній зоні мого будинку. Пристрої було легко встановити, і програма проста. Це ніби попереджує мене, коли рівні ЛОР — занадто високі, тому я знаю, що мені потрібно відкрити вікна або увімкнути очищувач повітря".

Для агрегації даних по будинку використовують роутери виробництва різних популярних компаній, а також власні хаби. Завдяки інтеграції з сервісом, вони отримують дані з різноманітних сенсорів, підключених до пристроїв у домі. Опісля перетворюють ці дані в зрозумілі та чіткі команди, які відправляються в хмарне сховище, аби звідти потрапити вже на екран смартфону господаря будинку.

Унікальність Shipshape, за словами Седлецького, в тому, що це - комплексний сервіс. З часом, коли сервіс стане звичною частиною життя пересічного американця, система буде працювати в замкнутому циклі за мінімального втручання господаря - датчики повідомлятимуть відповідним сервісним службам про несправності, і вони реагуватимуть та контролюватимуть це.

Зараз ви читаєте новину «Українець залучив інвестиції на розробку "розумних будинків" у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути