вівторок, 18 серпня 2020 10:09

Українцям збільшать мінімальну зарплату, цього замало

Українцям збільшать мінімальну зарплату, цього замало
З 1 вересня в Україні збільшать мінімальну зарплату. Фото: finbalance.com.ua

Із 1 вересня в Україні підвищать мінімальну зарплату з 4723 до 5000 грн. В уряді вважають, що таке зростання дасть змогу частково компенсувати економічні складнощі, пов'язані з карантином і пандемією.

Водночас, за різними оцінками експертів, увже зараз мінімалка повинна бути від 5,1 до 6,9 тис. грн, йдеться в дослідженні OBOZREVATEL.

З початку осені українцям нараховуватимуть за місяць зарплату, не менш ніж 5 тис. грн за повний робочий день. Завдяки цьому збільшаться надходження до місцевих, державного бюджетів та до бюджету Пенсійного фонду, а також підвищиться розмір гарантованої пенсії для тих, хто виконав вимоги щодо стажу і досяг віку 65 років. Водночас зростуть деякі податки і штрафи.

Однак збільшення мінімальної зарплати не означає, що зростуть заробітки в усіх українців.

Як розповів у коментарі виданню ексміністр соціальної політики Андрій Рева, близько 75% працівників дрібних і середніх підприємств офіційно мають мінімальну зарплату. Але, крім офіційної, більшість із них отримує частину доходу в конверті.

Для тих працівників, хто справді отримує мінімальну зарплату, дохід збільшиться щонайменше на 277 грн. А навіщо ж підвищувати мінімалку? В уряді вважають, що таким чином доходи українців виводять із тіні в легальну площину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплата: хто в Україні отримує мінімалку

"Сьогодні, якщо ви спробуєте найняти різнороба, то за менш ніж 8 тис. грн на місяць він не працюватиме, навіть у регіоні. У Києві взагалі менш ніж 10 тис. грн не платять. Це говорить про те, що сьогоднішній рівень мінімальної заробітної плати в 4723 грн істотно занижений. Завдання уряду – спробувати відновити баланс. Тим паче від цього балансу залежить як дохідна частина бюджетів (і місцевого, і державного), так і бюджет Пенсійного фонду", – пояснив Рева.

У Федерації профспілок України вважають, що розмір зарплат в країні істотно занижено. Голова організації Григорій Осовий зазначив, що в європейських країнах у структурі витрат промислових підприємств фонд оплати праці становить 25-30%, тоді як в Україні це 5-8%. І це з урахуванням, що великі промислові підприємства платять найчастіше білі зарплати.

Працю українців недооцінюють, вважає Осовий, а бізнес повинен шукати інші можливості для економії. Профспілки традиційно погоджуються з підвищенням мінімальної зарплати, на відміну від асоціацій роботодавців.

Питання про актуальний розмір мінімальної заробітної плати в Україні складне. Є різні методи розрахунку розміру мінімальної зарплати. У країнах, де спостерігають відтік робочої сили і значну трудову міграцію, влада намагається наблизити мінімальну зарплату до рівня середньої. Це дає змогу, з одного боку, забезпечити соціальну рівність, а з іншого – конкурувати з державами з вищими заробітними платами.

Експерти Міжнародної організації праці (МОП) впевнені, що мінімальна зарплата має становити 60% від середньої. Згідно з останніми даними Держстату, в середньому українці отримують 11 579 грн (дані на червень), відповідно, мінімалка повинна бути не менш ніж 6947 грн. Тут також варто враховувати, що середні зарплати в країні ростуть щомісяця, а мінімальну зарплату в ліпшому разі переглядають двічі на рік. Тому, підвищуючи соціальні гарантії, потрібно закладати прогноз зростання середньої зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому пропонують найвищі зарплати: топ-5 вакансій

Ще один варіант – утримувати мінімалку на рівні реального прожиткового мінімуму. Станом на червень, він становив 5100 грн для працездатних осіб. Тобто навіть після підвищення мінімальної зарплати ті працівники, які отримують мінімум, не зможуть дозволити собі навіть мінімальний набір товарів і послуг.

Андрій Рева вважає, що мінімалка вже повинна бути близько 6000 грн.

"Ця дія правильна, але недостатня. З урахуванням втрат із початку року їм сьогодні вже потрібно було встановлювати мінімальну зарплату на рівні 6000 грн", – пояснив ексміністр.

А от старша наукова працівниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко в коментарі виданню заявила, що просто так призначати мінімалку не можна. Про її розмір повинні домовлятися в межах тристороннього діалогу: профспілки (представники працівників), роботодавці й держава. Вручну ж міняти цифри, на думку вченої, неправильно.

Зростання мінімалки згодом компенсує додаткові витрати на оплату праці, впевнений фінансовий аналітик Єгор Комов. Як підрахували в Мінфіні, прийдешнє підвищення до 5000 грн дасть змогу додатково отримати до Пенсійного фонду 1,2 млрд грн і ще 1,2 млрд грн прибуткового податку до місцевого й державного бюджетів.

"Підвищення мінімальної зарплати призводить до пропорційного зростання податкових відрахувань. Тут є своя тонка межа, після якої бізнес буде йти в тінь. Думаю, до 6000 грн зараз можна практично безболісно підвищити мінімальну зарплату. Але тут потрібно ухвалювати рішення з огляду на позиції зацікавлених сторін і можливості бюджету", – додає Комов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує зростання мінімальної зарплати українців

Більше після зростання мінімалки доведеться платити й фізичним особам - підприємцям (ФОП). Наприклад, "єдинники" другої групи (можуть наймати працівників) повинні платити 20% мінімалки податку і 22% – ЄСВ. Зараз це 944 і 1039 грн відповідно. З 1 вересня платежі виростуть до 1000 і 1100 грн.

Без справедливої мінімальної зарплати й чесних податкових відрахувань у державному бюджеті не з'являться кошти на інфраструктуру, освіту, медицину. Важливо до того ж, щоб культура чесно платити податки стала обов'язковою в усій країні. У ситуації, коли роботодавець дає частину в конвертах, винен зокрема й той, хто погоджується на ці конверти.

Президент Володимир Зеленський попросив голову Верховної Ради Дмитра Разумкова провести позачергове засідання парламенту 25 серпня, щоб розглянути президентський проєкт змін до державного бюджету про підвищення рівня мінімальної зарплати.

Збільшення з 1 вересня мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн, яке передбачено законопроєктом, – це перший етап. Упродовж 2021 року мають бути реалізовані наступні етапи підвищення, пише сайт президента.

Зараз ви читаєте новину «Українцям збільшать мінімальну зарплату, цього замало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути