Ексклюзиви
понеділок, 23 липня 2007 15:09

Українці втомилися від жорстокості і насильства в ЗМІ - соцопитування

Близько 20% українців вже відмовилися від перегляду бойовиків і фільмів з використанням нецензурної лайки, передач і сюжетів, які принижують людську гідність, а 43-55% готові зробити це.

Про це свідчать результати опитування, яке проводилося з 26 лютого по 6 березня 2007 року у всіх регіонах України. Опитування здійснив Український інститут соціальних досліджень на замовленням Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда - Україна". У дослідженні брали участь 2024 респонденти у віці від 18 до 70 років. Погрішність вибірки не перевищує 2,24%. Результати опитування обнародувані на прес-конференції в понеділок в Києві.

На прес-конференції наголошувалося, що під час дослідження не називалися конкретні телепередачі, серіали і фільми, не аналізувалася робота жодного з українських телеканалів. Основним завданням дослідження було вивчення відношення населення України до демонстрації насильства і жорстокості по телебаченню, в друкованих засобах масової інформації.

Згідно з результатами опитування, 67% респондентів вважають насильством і жорстокістю бойовики, трилери, фільми жахів; 73% - художні фільми з використанням нецензурної, грубої, образливої лексики; 74% - телепередачі або телесюжети, які принижують людську гідність, наприклад, які-небудь дії за гроші.

Більше половини - 54% респондентів вважають насильством і жорстокістю демонстрацію програм з гостросюжетними моментами, які викликають страх; 68% - ток-шоу, присвячені з"ясуванню відносин між людьми в грубій формі.

При цьому всього лише 32% опитаних вважають насильством і жорстокістю політичні новини про війну, акти терору, катастрофи і т.і., а 68/% респондентів взагалі не вважають політичні новини насильством і жорстокістю.

Згідно даним опитування, чим старший вік респондентів, тим менш толерантне відношення вони демонструють до демонстрації насильства на телеекранах. Найбільш терпимими до цього є представники таких соціальних демографічних груп - чоловіки, молоді люди у віці 18-28 років, громадяни з повною вищою освітою, громадяни, що мають наукові ступені, а також з високим матеріальним достатком, не одружені/не заміжні особи, а також учні і студенти та жителі малих міст.

На відношення по демонстрації сюжетів з насильством впливає також і наявність дітей в сім"ях. За даними опитування, в сім"ях з трьома і більше дітей менш толерантне відношення до насильства і жорстокості, чим в сім"ях, в яких немає дітей або є тільки одна дитина, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Українці втомилися від жорстокості і насильства в ЗМІ - соцопитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути