пʼятниця, 02 березня 2012 14:02

Українці ставляться до росіян краще на 22%

Українці ставляться до росіян краще на 22%

Протягом січня-лютого було проведене опитування щодо ставлення росіян та українців одне до одного. Перш за все дослідників цікавило загальне ставлення українців до Росії та росіян до України.

Отже протягом 2009 -2010 ставлення до росіян у 90-93% опитуваних українців було стабільно добрим. У 2011 році цей показник почав суттєво знижуватись до 80%. Наразі ситуація покращилась - кількість позитивно налаштованих до Росії зросла до 86%. Кількість негативно налаштованих українців знизилась з 13% до 9% у лютому цього року. Не визначилося 6% опитуваних.

За регіональним поділом, як і раніше, більшість позитивно налаштованих до Росії громадян сконцентровано у Південному (94%) та Східному (92%) регіонах України. Найменше їх - у Західному (65%), у Центрі України до Росії позитивно ставляться 89% опитаних. Загалом ця кількість помітно збільшилась, порівняно з минулим роком. Тенденція до зменшення кількості позитивно настроєних українців відбулася лише у Східному регіоні (від 96% до 92%).

Чергові "газові скандали" дещо зіпсували ставлення росіян до України: найбільш позитивний він у молоді (до 24 років) і у найменш забезпечених прошарків населення, втім переважаюча налаштованість у обох країнах на "добросусідські відносини незалежних держав" лишається незмінною. Отже, кількість позитивно налаштованих росіян зменшилась з 68% у вересні 2011 до 64% у січні цього року. В цілому як і раніше, в Україні ставлення до Росії значно краще, ніж навпаки.

Дружнього співіснування з відкритими кордонами, без віз та митниць хотіли б бачити 69% українців та 61% росіян. Більш ізольованого незалежного існування - з закритими кордонами, візами та митницями - хотіло б лише 13% українців та 16% росіян. Об'єднатися в одну державу хотіли б 16% українців та 16% росіян.

Зараз ви читаєте новину «Українці ставляться до росіян краще на 22%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути