середа, 20 листопада 2013 23:26

"Українці поки не розуміють, що дитина-аутист може розвиватись так, як всі інші діти", - експерт

"Українці поки не розуміють, що дитина-аутист може розвиватись так, як всі інші діти", - експерт
Фото: udoktora.net

20 листопада оголосили про вихід першого в Україні навчального посібника з аутизму для педіатрів, батьків і всіх спеціалістів, які працюють у цій сфері. Книги роздаватимуть по всій країні і допоможуть дізнатись, як слід поводитись з дітьми-аутистами. Про це розповіла Gazeta.ua Інна Сергієнко, консул "Аутизм Європа", засновник благодійного фонду "Дитина з майбутнім".

"Нам потроху вдається робити те, на що не має грошей у держави — інформувати українських лікарів про аутизм, - зазначила Інна, - Бо в Україні про цю хворобу нічого не знають, і зараз на всю країну - лише близько десяти справжніх спеціалістів, які правильно діагностують у дітей аутизм. А рання діагностика — це якраз те, що допоможе адаптувати дитину-аутиста до звичного життя і до соціуму. Зараз МОЗ нас підтримує. Зокрема, ми дуже вдячні Альоні Терещенко, начальнику Управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України

"Ми добилися того, щоб діти-аутисти вчилися у звичайних школах зі звичайними дітьми. Українці ще не розуміють, що дитина-аутист може розвиватись так, як всі інші діти. Таких дітей ховають батьки, їх стороняться оточуючі. В той час як в Європі — намагаються нагадати всю необхідну допомогу. Розуміння того, що "інший — не значить поганий" українці ще не мають. На практиці педагоги намагаються всіма правдами й неправдами відправити таких дітей займатися вдома. Виходить, вони або проводять більшість часу на самоті ізольовано, або ж в інтернатах", - пояснила фахівець.

Через те, що більшість українських медиків дуже мало знають про аутизм, ставлять дітям зовсім інші діагнози — затримку розвитку мозку або навіть шизофренію. Як результат, діти не отримують правильного лікування і догляду. Деяких лікарів начальство просить не давати дітям інвалідності, щоб не нараховувати ""зайвих" коштів.

"Недугу необхідно правильно діагностувати і взяти цих дітей під нагляд. Чим раніше це буде зроблено, тим більше шансів на те, що такі діти житимуть звичним життям, як усі. Для цього ми розробили спеціальні плакати, які розвішуємо в поліклініках і тим самим інформуємо лікарів і пацієнтів, що таке аутизм. Також розповсюджуємо серед лікарів і батьків хворих дітей посібники, які дають розгорнуту інформацію про аутизм. Також наводять контакти центрів, куди звертатись батькам, які стикнулися із даною проблемою".

Адекватне ставлення українців до дітей-аутистів допоможе також уникнути численних розлучень, які стаються в родинах, де є дитина-аутист. Багато сімей розпадаються саме на фоні даної проблеми. А як правило, доглядати за дитиною має як мати, так і батько, аби та отримувала повноцінний розвиток.

Нагадаэмо, зараз в Україні — понад 2,5 тисячі дітей-аутистів. З кожним роком їх стає все більше. За даними  Міністерства охорони здоров'я, за останні 5 років рівень захворюваності зріс у 2,8 разів.

Зараз ви читаєте новину «"Українці поки не розуміють, що дитина-аутист може розвиватись так, як всі інші діти", - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути