Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2024 13:42

Українці назвали найкорумпованіші органи влади

Більшість українців вважають, що корупція найбільше поширена на митниці, у Верховній Раді та в Кабінеті міністрів.

Про це свідчать результати опитування Національного Демократичного Інституту та Київського міжнародного інституту соціології, оприлюднені на сайті КМІС.

Респондентам пропонували назвати до трьох сфер чи інституцій, де, на їхню думку, найбільше поширена корупція. У результаті 51% опитаних назвали митницю, 48% – Верховну Раду. А 32% українців вважають корумпованим уряд. При цьому 27% опитаних переконані, що корупція процвітає у поліції.

Автор: kiis.com.ua
  Українців запитали, у який органах влади найбільше поширена корупція
Українців запитали, у який органах влади найбільше поширена корупція

Приблизно кожен п'ятий українець вважає, що корупція поширена у медицині (23%), органах місцевої влади (22%) та армії (19%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя, у якої журналісти знайшли російських паспорт, щомісяця отримує з держбюджету по 200 тис. грн

Респондентів також запитали, які організацій та інституції ефективно борються з корупцією. Серед таких 40% опитаних назвали громадян, 37% – НАБУ, по 30% – поліцію та Центр протидії корупції.

Автор: kiis.com.ua
  Українців запитали, які організацій та інституції ефективно борються з корупцією
Українців запитали, які організацій та інституції ефективно борються з корупцією

Окрім того, приблизно кожен четвертий українець вважає, що ефективно борються з корупцією ЗМІ, зокрема, "Бігус.Інфо" (28%) та "Наші гроші" (25%). Кожен п'ятий опитаний назвав серед борців з корупцією медіа "Слідство.Інфо" (21%).

Водночас від 27 до 84% опитаних сказали, що нічого не знають про діяльність названих соціологами організацій та інституцій.

Дослідження тривало 8-25 травня. Методом телефонного інтерв'ю на основі випадкової генерації мобільних номерів опитали 2 508 дорослих мешканців України. До вибірки не включали тимчасово окуповані території станом на 23 лютого 2022 року (Крим, окуповані райони Донецької та Луганської областей).

Респонденти, які проживають на територіях, які були окуповані після 24 лютого 2022 року були опитані за умови, що вони відчували себе в достатній безпеці, щоб відповідати на запитання. Випадкова похибка для національної вибірки не перевищує 2,2%.

Парламент збирається доопрацювати резонансний законопроєкт щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. За його словами, ніхто не зможе відкупитися від вини, "а особливо за корупцію".

Верховна Рада ухвалила у першому читані законопроєкт щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Законопроєктом пропонується доповнити одну зі статей Кримінального кодексу положеннями, що передбачають щодо корупційних правопорушень застосовувати штраф як додаткове покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості.

Зараз ви читаєте новину «Українці назвали найкорумпованіші органи влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути