вівторок, 14 вересня 2010 13:16

Україна може залишитися без якісної питної води

Сімферополь вже найближчим часом може опинитися без чистої питної води, тому що в країні не вистачає хлорки для її дезинфекції. Слідом за столицею Криму ця біда може торкнутися й інших великих населених пунктів.

Прийнято вважати, що хлорка має шкідливий вплив на людський організм і чим менше її буде у воді, тим краще. Однак при цьому якось забувається, що саме завдяки хлорці вода з водойм стає придатною для пиття, адже сьогодні практично вся вона просто кишить хвороботворними бактеріями. Що буде, якщо на очисних станціях у великих містах України закінчиться хлор?

Ні для кого не секрет, що більша частина обладнання міських очисних систем давно вже застаріла і не справляється з навантаженням. Нічого дивного в цьому немає, адже всі масштабні роботи, пов"язані з водою, такі як будівництво басейнів або прокладка каналів, робилися ще за Радянського Союзу. За оцінками експертів як мінімум 25% всієї води в міських трубах не відповідає навіть застарілому стандарту якості, не кажучи вже про сучасні критерії.

Понад 70% всієї питної води в Україні забирається з відкритих джерел і практично у всіх них вода належить до третьої або четвертої категорії чистоти - вона або просто "брудна" або "дуже брудна". Таку воду в обов"язковому порядку треба дезінфікувати, а найдешевше це робити за допомогою хлору. Однак найбільший виробник цього хімікату - ВАТ "Дніпроазот" - у зв"язку з реструктуризацією істотно зменшив обсяги його вироблення.

Це вже призвело до того, що глава Сімферопольського міськводоканалу Олександр Сафонов виступив із заявою, що місто може залишитися без чистої води. Запаси хлору у міськводоканалу закінчуються, а щоб закуповувати їх у найближчих постачальників в Росії доводиться переплачувати як мінімум 50% вартості. Таких грошей у міськводоканалу немає, тому як будуть розвиватися події надалі - сказати складно.

За кордоном вже давно щосили йде проектування басейнів для зберігання води без використання хлору. Очищення від мікробів у них відбувається за рахунок створення в воді іонів міді та срібла за допомогою слабкого електричного струму. Однак для сучасної України такі системи поки занадто дорогі.

Зараз тривожна ситуація складається тільки в Сімферополі, але теоретично те ж саме може відбутися у всіх великих містах України вже найближчим часом. Система водопостачання практично скрізь однакова, а ефективність очищення питної води занадто сильно залежить від використання хлору.
Зараз ви читаєте новину «Україна може залишитися без якісної питної води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути