понеділок, 27 лютого 2012 13:41

Україна хоче покрити збитки від "сирної війни" за рахунок Європи

Україна хоче покрити збитки від "сирної війни" за рахунок Європи

Найважливіша галузь в українській харчовій промисловості може стати конкурентноспроможною на європейському ринку. Незважаючи на "молочну війну" з Росією, українські виробники запевняють, що вітчизняна молочна продукція відповідає найвищим європейським стандартам.

Про це говорили учасники круглого столу, який відбувся в переддень V Всеукраїнського молочного конгресу.

"Я закликаю вітчизняні ЗМІ не акцентувати увагу лише на негативних аспектах справи, - сказав Вадим Чагаровський, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України. - По-перше, молочна галузь - як одна з найважливіших в Україні - постійно модернізується, обладнання осучаснюється і більшість підприємств виробляє справді якісний конкурентноспроможний продукт. Ми слідкуємо за тим, щоб молоко та сир були не лише безпечними, а й корисними для здоров'я".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росспоживнагляд надіслав Присяжнюку документи для перевірки сирних підприємств

В свою чергу Анатолій Юркевич, голова ради директорів "ДП Мілкіленд - Україна" заявив, що виробники молочної продукції надіслали офіційний запит до російської сторони з проханням зазначити конкретні одиниці продукції, що не відповідають якісним вимогам Ростандарту.

"Зараз український виробник технічно може прослідкувати весь шлях створення продукту, починаючи з якісних показників молока, яке пішло на вироблення конкретної головки сиру. Тому ми надіслали запит, який, на жаль, поки що лишається без відповіді", - зазначив він.

Анатолій Юркевич також висловив сподівання про те, що невдовзі Україна зможе покрити наявні збитки, вийшовши на європейський споживчий ринок.

"У нас з Росією є різниця у стандартах контролю молочних продуктів, тому продукція, експортована до РФ має відповідати саме Ростандарту, - заявив Анатолій Юркевич. - Однак задля виходу на молочний ринок ЄС, ми мусимо виконати вимогу щодо утворення єдиного органу контролю виробництва і, думаю, найближчим часом це буде зроблено".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будь-які спроби розмовляти з Росією без вираження власної позиції приречені на невдачу"

В ході круглого столу також обговорювалась якість молоковмісних та сирних продуктів, в яких використовується замінник молочного жиру.

"Зовсім припинити виробляти молоковмісні продукти ми не можемо, оскільки на них є попит, - зазначив Вадим Чагаровський. - Однак вони становлять близько 20% від загального виробництва молочних продуктів та їх виробництво завжди чітко регламентується, тож вони не становлять загрози здоров'ю".

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче покрити збитки від "сирної війни" за рахунок Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути