понеділок, 14 січня 2008 12:44

Україна готується до святкування Дня соборності

Напередодні Дня Соборності України в містах і районах Донецької області, на підприємствах і в установах, пройде єдиний інформаційний день на тему: "День Соборності України: уроки історій і сучасні реалії", - повідомляє прес-служба Донецької обладміністрації.

У цьому заході візьмуть участь близько 70 тис. жителів регіону.

У Тернопільській області основним стане урочистий захід в палаці культури "Березіль", який почнеться в 17.00 22 січня. Як повідомив голова оргкомітету в області по святкуванню Дня соборності, заступник розділу обладміністрації Анатолій Вихрущ, окрім офіційної передбачена культурна програма.

Крім того, за словами А.Вихруща, Тернопільська область приєднається до проведення Всеукраїнської акції "Діти об"єднують Україну", яка присвячена Дню соборності. В рамках акції в учбових закладах пройдуть тематичні уроки, виховна година, присвячена підписанню Акту злуки (об"єднання) українських земель. Старшокласникам роздадуть спеціальну листівку, де в графічній і текстовій формі буде розміщена інформація про День соборності.

У школах, інститутах, обласному державному архіві і в краєзнавчому музеї планується відкрити документальні виставки, присвячені Акту об"єднання українських земель. Представники влади і громадськості покладуть квіти до могил генерала штабу армії Української народної республіки (УНР) Євгенія Мешківського, воїнів Легіону українських січових стрільців і бійців Української Галицької армії, які поховані на Микулинецькому кладовищі в Тернополі.

22 січня в Україні відзначається День соборності. Цього дня в 1919 р. був проголошений Акт злуки (об"єднання) Української Народної Республіки і західно-української Народної Республіки (УНР і ЗУНР).

У Україні громадськість вперше широко відзначила день возз"єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1990 року, коли люди утворили багатокілометрові живі ланцюги між містами.

22 січня 1919 року на Софіївській площі Києва був оголошений Акт злукиУНР і ЗУНР. На його підставі ЗУНР входила в УНР як Західна область УНР. Проте унаслідок складної міжнародної і внутрішньої ситуації возз"єднання українських держав не було втілене в життя, їх адміністративні органи продовжували діяти незалежно.

УНР була проголошена Третім універсалом Центральної Ради 20 листопада 1917 у федеральному зв"язку з Росією. Незалежність УНР проголошувалася 22 січня 1918 року Четвертим універсалом.

ЗУНР була створена після того, як 19 жовтня Українська національна рада в Львові проголосила Українську державу на українських етнічних територіях Галичини, Буковини і Закарпаття. У ніч на 1 листопада 1918 року загони Українських січових стрільців узяли під контроль найважливіші об"єкти Львова. 13 листопада 1918 року були затверджений "Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-угорської монархії", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Україна готується до святкування Дня соборності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути