Директор Центру дослідження юдаїки в Україні Мейлах Шейхет, 58 років, не їсть м'яса з кров'ю. Розповідає, що євреї можуть споживати м'ясо лише тієї худоби, яку по-особливому вирощують і забивають.
"Ми, євреї, дотримуємося шабату і їмо кошерну їжу для того, щоб наше тіло було чистим. Кошерна їжа робиться за старозавітними законами Тори і є чистою — дає енергію для життя, але не збурює тваринні інстинкти. Наприклад, м'ясо ми не маємо права їсти з кров'ю. У нас є вчені рабини, які його спеціально готують. Під час забою худоби спеціальним гострим ножем без зазубрин, щоб худоба не мучилася, перерізаються всі нервові сплетіння. Серце продовжує працювати і виганяти з тіла кров навіть якщо центральна нервова система тварини гине. коли серце працює, виганяє кров навіть з малих судин. Це добре для якості м'яса. Некошерний спосіб забою худоби — електричним струмом — серце зупиняється і кров не вся витікає. Крім того, коли тварина забита, розтинається повністю і перевіряються всі внутрішні органи, щоб були повністю здорові. Надувають легені, щоб не було жодної дірочки. Якщо якесь пошкодження — м'ясо вже не можна їсти. Потім ми вимочуємо м'ясо і висолюємо годину, щоб сіль "з'їла" кров. У євреїв правило: не їж кров, бо кров — це душа."
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Ірану змусить іудеїв і християн носити кольорові мітки на одязі
Люди, які забивають худобу, мають бути освіченими і духовними, стверджує Мейлах.
"Людина віруюча проведе ніж одним чином, а не зовсім віруюча інакше. Віра змушує людину бути зосередженою на всьому, що вона робить заради Бога".
В Україну для забою худоби спеціально приїздять спеціалісти з Ізраїлю.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євреї святкують Песах - юдейський Великдень
"Ми робили порізку худоби у Самборі. А зараз м'ясо нам передають з Відня. Воно дорожче ніж звичайне. Ще кошерне м'ясо роблять у Донецьку і розсилають по всій Україні. Я м'яса майже не їм", - зізнався Мейлах.
Молоко євреї п'ють тільки від здорової корови, і під час доїння стежать, щоб в молоці не було крові.
Коментарі
2