четвер, 19 січня 2012 08:22

Україна святкує Водохреща
8

Фото: Фото: Reuters

19 січня християни відзначають Хрещення Господнє. Його називають Водохрещем або Йорданом. Це третє і завершальне свято різдвяного циклу. Пов'язане з хрестинами 30-річного Ісуса Христа в ріці Йордан. Вважають, у цей день до опівночі вода стає цілющою.

Цього дня в Україні у всіх містах і селах, де є церкви,  святять воду. Посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин.

Іноді освячення проводиться прямо на водоймах у спеціально пробитих ополонках. Традиція влаштовувати йордані - хрестоподібні ополонки під льодом річок, озер і ставків і освячувати їх вважають богоугодною. Там же купаються люди. В хрещенські дні, зазвичай, багато людей, які вірують, бeруть участь у купелі в освячених ополонках, хоча цей звичай Церква не вважає обов'язковим.

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

Чверть століття щодня в холодній воді купається киянин 52-річний Юрій Миколайович:

"Сьогодні — найкращий день, щоб почати загартовуватися. Треба одразу по морозу, але швидко — окунувся й грітися. Тіло розтирати не можна, біди шкірі наробиш. Добре чаю гарячого випити. Завжди нормально купаюся, а саме в цей день щоразу мене дрижаки б'ють. Енергетика дуже сильна. Вода цілюща. Перед тим, як пірнути, треба попросити в Бога здоров'я. Цілий рік не хворітимете".

Зараз ви читаєте новину «Україна святкує Водохреща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути