середа, 21 квітня 2021 10:26

Українці звикли перекладати відповідальність на інших – правозахисниця

Автор: надала Віра Валлє
  Громадянське суспільство – це сила, яка відзначається відчуттям власної відповідальності кожного за свої дії, послідовними і постійними зусиллями
Громадянське суспільство – це сила, яка відзначається відчуттям власної відповідальності кожного за свої дії, послідовними і постійними зусиллями

Громадянського суспільства в Україні немає. Маємо тільки його зародок. Громадянське суспільство – це стала сила, яка здатна працювати в тривалій перспективі. Поки що в Україні цього не відбулося.

Такий висновок робить письменниця та правозахисниця Віра Валлє.

"Революція Гідності була вибухом соціальної енергії й засвідчила народження громадянського суспільства. Потім розпочалася війна й поширився потужний волонтерський рух. Здавалося б, громадянське суспільство мало б набути розвитку і стати силою, спроможною витягти державу з небуття. Але цього не відбулося. Воно не лише не спромоглося утворити гідну опозицію владі олігархічних кланів, але й виявилося неготовим відмовитися від звичної моделі поведінки.

Громадянське суспільство – це сила, яка відзначається відчуттям власної відповідальності кожного за свої дії, послідовними й постійними зусиллями. Воно не тільки забезпечує прорив у соціальних процесах, а може утримати позиції, які вибороло, і забезпечити їхнє стабільне зростання", - каже Віра Валлє.

"Один із типів емоційно деструктивних людей – раби. Раб – той, хто перекладає відповідальність на інших. Вони завжди знайдуть пояснення причин своїх негараздів. За їхньою версією, завжди хтось винний. Поміж українців є багато таких рабів. Середній українець ніяк не подорослішає, він інфантильний і не вчиться розділяти відповідальність за свої вчинки. Він застряг у підлітковому віці й голосує "по приколу". Він із легкістю вам пояснить, чому в Україні все погано: бо влада така, бо всі крадії та покидьки. Запитуєш у нього: "А ти на вибори підеш?" – "Ні, а навіщо? Уже все "порішали" без мене". Комплекс раба стримує потенціал наших людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У процедурі вакцинування від коронавірусу задіяні корупційні схеми: правозахисниця

Українцям притаманно перекладати відповідальність на інших, звинувачувати владу, будь-кого, але не себе. Це спадок тривалої несвободи й поневолення", - підсумовує письменниця.

Інтерв'ю з Вірою Валлє читайте в журналі Країна.

Віра Валлє - письменниця, правозахисниця. Докторка філософії в галузі економіки. Два роки навчалась у Школі бізнесу Мерілендського університету в Сполучених Штатах. Стажувалася в американському суді з розгляду федеральних скарг і Торговельно-економічній місії при посольстві України в США. Працювала в міжнародних корпораціях Philip Morris International, Kuehne + Nagel, Imperial Tobacco Group, юридичних компаніях, групі Світового банку ігромадському секторі. Авторка проєктів законів у галузі господарської діяльності іпротидії корупції, книжок із права, економіки, політології, соціології та філософії.

Зараз ви читаєте новину «Українці звикли перекладати відповідальність на інших – правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути