Ексклюзиви
середа, 24 лютого 2010 11:06

Україна почала розробляти новий транспортний літак

Україна почала розробляти новий транспортний літак

Авіаційний науково-технічний комплекс ім. Антонова (АНТК) приступив до розробки проекту транспортного Ан-178.

Він стане модифікацією популярного Ан-158 і повинен замінити парк Ан-26 і Ан-32, що активно використовуються ВПС Росії, країн Близького Сходу та Африки, уточнив президент компанії "Мотор Cіч" В"ячеслав Богуслаєв, чиє підприємство буде проектувати і двигун для цього літака.

Вантажопідйомність нового літака складе 15-20 т. На підготовку проекту, виробництво дослідного зразка і його випробування піде близько двох років.

"Вже зараз починають списувати вантажні літаки "Антонова" - Ан-26 і Ан-32. Через два роки цей процес досягне піку, і на зміну застарілим моделям ми запропонуємо Ан-178", - говорить голова "Мотор Січ".

Основними ринками збуту нового літака стане Росія, країни Близького Сходу та Африки, очікує аналітик компанії "Інфом" В"ячеслав Коновалов.

"Ми могли б претендувати також на ринки країн Євросоюзу, у тому числі на замовлення для НАТО. Але в АНТК немає необхідних європейських ліцензій, і попередні спроби їх отримати не увінчалися успіхом", - відзначає він.

Для запуску проекту вартістю близько 150 млн дол. не виявилося коштів, і не виключено, що його фінансуванням займеться Росія, відзначають учасники проекту.

"На те, щоб запустити Ан-178, потрібно близько 150 млн дол. Такі кошти в нашому бюджеті не передбачені, і знайти їх в Україні через фінансову кризу найближчим часом неможливо", - упевнений Богуслаєв. Він не виключає, що гроші виділила Російському "Об"єднана авіабудівна корпорація" (ОАК).

Досі спільне українсько-російське виробництво літаків у Росії оцінювалося високо. В кінці минулого року авіасалоні МАКС-2009 російські авіаперевізники підписали угоду на покупку близько 60 машин Ан-148.

А керівництво компанії "Сухий" визнало, що, незважаючи на інвестиції майже 2 млрд дол., серійне виробництво конкуруючого літака SSJ 100, яке повинне було початися в середині 2009 року, так і не розпочато.

"У цих умовах є всі шанси домовитися про фінансування Ан-178 з боку Росії. Тим більше, що проект може окупитися вже через два роки після початку серійного виробництва літака", - говорить директор Центру економічного і політичного аналізу Олександр Кава.

КоммерсантЪ-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна почала розробляти новий транспортний літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути