Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2021 19:05

Україна - єдина в Європі, де 20 років не було перепису населення

Україна - єдина в Європі, де 20 років не було перепису населення
Елла ЛІБАНОВА, 70 років, економістка, демографиня, академік Національної академії наук. Авторка понад 200 наукових праць, зокрема більш як 30 публікацій у міжнародних виданнях. Членкиня Міжнародної спілки демографів, доктор економічних наук, професорка, академік. Перша і єдина жінка в президії Національної академії наук за 102 роки її роботи. Фото: Сергій Старостенко

- Ми єдина країна в Європі, де 20 років не було перепису населення. Рік тому відбувся ініційований новою владою так званий електронний перепис. Ніякого стосунку до справжнього перепису він не має, - каже в інтерв'ю журналу "Країна" доктор економічних наук, академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

- Справжній перепис це - інформація про кожну людину і господарство. На її основі потім будуються таблиці, які дають змогу з'ясувати, наприклад, ким працюють люди з вищою освітою. Або в яких родинах більше членів мають вищу освіту, який рівень освіти серед селян або містян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заробітчани дають учетверо більше грошей, ніж Україна отримує інвестицій

Сьогодні ми й гадки не маємо про розподіл населення за п'ятирічними чи однорічними групами. А без цього не можемо порахувати повікові коефіцієнти народжуваності або смертності. Відповідно - не можемо знати сумарний коефіцієнт народжуваності. А він є найбільш узагальненою і точною характеристикою. Не можемо порахувати середню очікувану тривалість життя.


Не можемо забезпечити нормальний процес бюджетування. Його важливою складовою є субвенція. Наприклад, якщо мова про освіту, вона пов'язана не просто з кількістю дітей у регіоні. А й з мовою, якою вони спілкуються, етнічним складом. Від цього залежить, чи залишаємо тільки українські школи, чи будемо у певних школах вивчати акцентовано мови меншин.

Сьогодні є претензії до будь-якого соціологічного дослідження, бо немає впевненості у репрезентативності опитування. Питання ставлять тисячі осіб і за допомогою зважувальних коефіцієнтів поширюють на всю країну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нас може залишитися 30 мільйонів

Уникнення перепису населення - це можливість маніпулювати ситуацією. Після нього не можна буде проводити ніяких "ігор" із виборчими дільницями. Мабуть, є політичне бажання цього не робити. Азаров клявся мені провести перепис у 2010 році. Потім перенесли. Міністр кабінету міністр Олег Немчинов так само обіцяв провести 2021-го, тепер знову відклали на два роки.

Повну версію інтерв'ю з Еллою Лібановою читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Україна - єдина в Європі, де 20 років не було перепису населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути