четвер, 05 липня 2007 19:25

Вчені знайшли "ген астми"

Міжнародній групі дослідників із США, Великобританії, Франції і Німеччині вдалося ідентифікувати ген, пов"язаний з підвищеною вірогідністю розвитку бронхіальної астми у дітей.

Розташований в 17-ій хромосомі ген під назвою ORMDL3 був виявлений співробітниками Університету Мічігану при дослідженні генотипів 2237 дітей, 994 з яких страждали астмою. За даними учених, наявність певного варіанту цього гена пов"язана із збільшенням ризику розвитку захворювання на 60-70%. У білих клітинах крові астматиків також виявлені підвищені концентрації кодованого ORMDL3 білка.

Дані американських учених отримали підтвердження в ході додаткових генетичних досліджень за участю 2000 дітей з Німеччини і 3000 дорослих астматиків з Великобританії.

За словами вчених, вони припускали, що ген, пов"язаний з розвитком астми, гратиме помітну роль в роботі імунної системи і формуванні алергічних реакцій. Проте дані про роль ORMDL3 в цих процесах на сьогоднішній день відсутні. Таким чином, біохімічний механізм взаємозв"язку ORMDL3 і астма як і раніше залишається невідомим.

Проте, дослідники вважають, що їх відкриття рано чи пізно приведе до розробки нових тактик лікування важкого хронічного захворювання. За словами одного з організаторів дослідження, професора Національного Інституту серця і легенів (США) Уїльяма Куксона (William Cookson) виявлений ген є найсерйознішим з відомих до теперішнього часу спадкових чинників ризику розвитку астми. Пошук генетичних чинників розвитку астми продовжується. Проте, на думку експертів, нові знахідки генетиків в цій області навряд чи будуть такими ж значними, як відкриття ORMDL3.

Звіт про дослідження опублікований в свіжому номері журналу Nature, передають MEDновости.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли "ген астми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути