Ексклюзиви
пʼятниця, 29 лютого 2008 10:28

Учені з"ясували, як куріння викликає рак легенів

Учені з"ясували, як куріння викликає рак легенів

Учені з"ясували, як куріння провокує рак легенів. Винним виявився перекис водню, у великій кількості присутній в сигаретному димі. Він одурює рецептор, яким клітини "чують" заклики організму до оновлення. Клітини починають ділитися безконтрольно, і дуже скоро починається хвороба.

Супротивники куріння отримали в своє розпорядження ще один аргумент, а європейські законодавці - наукову підтримку для своїх численних обмежень і заборон, які суспільство нерідко різко критикує. Вчені з Університету Каліфорнії довели, що сигаретний дим призводить до необмеженого ділення клітин легеневого епітелію, і встановили молекулярний механізм, що викликає ці небажані зміни. Робота учених публікується в березневому номері TheFASEBJournal.

Тютюнові компанії, звичайно, не стверджують, що куріння нешкідливе для здоров"я, але якісних робіт, що підтверджують, а головне - пояснюють його згубну дію на людський організм, як не дивно, не вистачає. Якщо небажана дія нікотину на організм в цілому була встановлена, то рак легенів, на який постійно спираються супротивники куріння, до цих пір залишається під питанням.

Хоча борці за чисте повітря стверджують, що куріння - основна причина раку легенів зводиться до статистичних досліджень, а з "фундаментальних" складових до цих пір було лише показано зміну експресії деяких генів і канцерогенну дію тютюнового диму на клітини. Але таким же, а часто і більш вираженим ефектом володіють і багато інших канцерогенних речовин, що стали невід"ємною частиною сучасного життя.

Каліфорнія звернула увагу на те, що окрім смол і нікотину в димі сигарет міститься перекис водню. Він володіє високим окислювальним потенціалом, і в біології що залишається одним з сильних окислювачів. Проблема з пероксидом водню для людини в тому, що на відміну від рослин, в нашому організмі не настільки активний фермент пероксидаза (у людей - глутатіон-пероксидаза), здатний руйнувати його до кисню і води.

Тепер у пероксиду з"явилася ще одна неприємна властивість. Раніше учені вважали, що він тільки запускає реакцію перекисного окислення жирів.

Тепер же його "звинувачують" ще і в посиленому діленні клітин.

Як виявилось, пероксид водню, що входить в тютюновий дим, навіть в невеликих концентраціях активує рецептор, що відповідає за реакцію клітин епітелію легенів на так званий чинник зростання - сигнальну молекулу, за допомогою якої організм управляє оновленням поверхні наших легенів. В результаті клітка помилково приймає складову тютюнового диму за заклик активніше ділитися.

З молекулярної точки зору ця активація полягає в реакції фосфорилуванні білка, з якого утворений рецептор. У здоровому організмі для такої активації, як і для інших рецепторних взаємодій, необхідне дуже специфічне і точне пов"язання з самим чинником зростання. Курцям, як активним так і пасивним, нормальна схема регуляції просто не потрібна - адже тютюновий дим запускає каскад реакцій зростання і ділення без ключової ланки - чинника зростання.

І організм, за всього бажання, вже ніяк не може вплинути на цей процес - регуляція за принципом зворотного зв"язку вимикається на всіх рівнях.

Якщо посилене ділення викликане надлишком чинника зростання, то можна зменшити його утворення або вивільнення. Але у курців рецептор активується без чинника зростання, і таким чином управляти оновленням епітелію вже не вийде. Перетворити рецептор на неактивну форму теж не виходить: пероксид настільки змінює рецептор, що робить неможливим пов"язання з ферментом c-cbl, що відповідає за зворотний процес.

Додатково до цього дим ще запускає каскади Akt і Erk1/2, що також провокують розвиток раку. А якщо процес виходить з під контролю, то кінцівка частіше всього одна і та ж - необмежене ділення в більшості випадків приводить до розвитку пухлини, яка у разі епітелію дуже швидко стає злоякісною.

Справедливості ради варто відзначити, що висока смертність від раку легенів - це західна статистика, в нашій країні не меншу проблему представляють зміни бронхів на ранній стадії, проблемне дихання, а потім - порушення постачання всіх тканин, зокрема серця киснем.

Розробити якісь способи профілактики, і тим більше лікування вищеописаних змін, окрім природних антиоксидантів, поки не вийшло. Отже залишається поспівчувати лікарям, які щодня стикаються з сотнями тисяч таких випадків і самим курцям, які отруюють собі життя, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, як куріння викликає рак легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути