середа, 16 лютого 2011 13:25

Учені побачили, як харчується найшвидша рослина-хижак (ФОТО)

Ученим вперше вдалося зняти на відео обід найшвидшої хижої рослини на Землі - пухирчатки. Цей представник флори належить до роду Utricularia, який є найбільшим серед комахоїдних рослин і поширений по всьому світу. Ці невеликі рослини живуть у прісних водоймах і вологому грунті. Ловлять своїх жертв, переважно дрібних комах і ракоподібних, за допомогою спеціалізованих порожнистих пасток. Поглинання здобичі відбувається занадто швидко, щоб деталі процесу можна було побачити неозброєним оком.

Автори нової роботи знімали процес харчування пухирчаток за допомогою швидкісної камери, здатної реєструвати 10 тисяч кадрів на секунду. Проаналізувавши отримане відео, фахівці змогли розібратися, як саме хижі рослини ловлять своїх жертв. На першій стадії процесу особливі органи викачують з пастки воду. В результаті цього тиск в ній знижується порівняно з тиском у навколишньому середовищі. Вхідні ворота пастки, на яких розташовані чутливі волоски, розширюються. Коли потенційна їжа випадково зачіпає їх, стінки пастки починають скорочуватися, допоки  вхідні ворота не відкриються і не втягнуть жертву разом з водою всередину.

Пастка закривається за половину мілісекунди. В іншого рослинного хижака - венериної мухоловки - це займає близько 100 мілісекунд. При цьому вона рухається з прискоренням близько 600 g, де g - прискорення вільного падіння. У жертви практично немає шансів врятуватися. Для порівняння, космонавти всередині корабля "Союз" при приземленні відчувають перевантаження близько 4 g.

Нещодавно інший колектив дослідників вивчив біологію ще однієї хижої рослини. Виявилося, що Nepenthes rafflesiana elongata харчується переважно екскрементами кажанів.

За матеріалами: Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Учені побачили, як харчується найшвидша рослина-хижак (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути