субота, 28 вересня 2013 11:13

У жовтні в Україні подорожчає борщовий набір, м'ясо та яйця

У жовтні в Україні подорожчає борщовий набір, м'ясо та яйця
Фото: google.com.ua

Дощі зіпсували врожай овочів, а фермери, щоб уникнути збитків, накрутили ціни. Пощастило лише виробникам круп і борошна - зернові зібрали раніше, тому ціни на них будуть стабільними.

Майже всі інгредієнти улюбленого українцями борщу в жовтні подорожчають. Експерти звинувачують у цьому дощі та скорочення посівних площ.

Єдиний інгредієнт борщового набору, під який цього року виділили більше посівних площ, - капуста. Ця культура також найменше потерпає від дощів, так як вона не перебуває в землі. Оскільки на цей овоч на ринку багато пропозицій від фермерів, вона може навіть подешевшати на 0,9-1,2 грн. За прогнозами експертів  найбільше подорожчає картопля - на 2,5-3 грн, морква - на 0,7-1,3 грн, буряк - на 60-90 коп., цибуля - на 0,8-1,4 грн.

Дощі вплинули не тільки на борщовий набір, а й на інші овочі, які, до того ж, починають відходити. "Помідори і огірки будуть активно дорожчати, що пов'язано з поступовим заміщенням овочів відкритого ґрунту тепличними та імпортними. Це спричинить підвищення ціни мінімум на 15 % -20 %", - говорить директор аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександр Соколов. Коли ж імпортні овочі замінять вітчизняні огірки і помідори, ціни піднімуться на 50-80 %.

Подібна ситуація і з іншими овочами. Через невміння зберігати в овочесховищах пропадають вітчизняні кабачки, баклажани і перець. Їхній дефіцит на ринках і в магазинах заповнюється імпортом. Тому ціни на них піднімуться, впевнені експерти. Кабачки будемо купувати на 3,5-4 грн дорожче, баклажани - на 3-4,5 грн , перці - на 3,5 - 4грн.

Незважаючи на те, що ситуація з кормами стабільна, виробники вітчизняного м'яса можуть підняти ціни на яловичину і свинину. А от на ринку курятини виробники обіцяють стабільність.

А ось "сирна війна" з боку Росії зіграла негативну роль: зменшився імпорт наших сирів до РФ, виробляти їх стали менше, і сири виросли в ціні (за спостереженнями "Вістей", за тиждень ціни підскочили на 4-6 грн). Наприклад, "Російський" одного з українських виробників тиждень тому коштував 69 грн, сьогодні - 73.

На соняшникову олію і цукор, на думку керівника аналітичного відділу Аграрної біржі Анатолія Стоянова, підвищення цін не передбачається. Ціна на цукор також буде стабільною, вважає Стоянов.

А от яйця, за словами начальника відділу збуту однієї з найбільших птахофабрик В'ячеслава Єременка, можуть зрости в ціні ще на 20 коп. за десяток.

Зараз ви читаєте новину «У жовтні в Україні подорожчає борщовий набір, м'ясо та яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути