понеділок, 19 квітня 2010 12:09

У Збаражі відкрили туристичний сезон гігантськими варениками (ФОТО)

 

У неділю, 18 квітня у райцентрі Збараж на Тернопільщині провели перший туристичний фестиваль. Дійство розгорнули у палаці, дворику та на валах Збаразького замку.

Цілий день тут проводили вогняне шоу, лицарські бої, виступи лучників та арбалетників, запускали повітряну кулю, возили усіх охочих на кареті, співали і танцювали. Відбувся також злет байкарів. Загалом з"їхалося близько 10 тисяч гостей.

Як розповів Gazeta.ua Михайло Лисевич, заступник начальника управління з питань туризму, сім"ї, молоді та спорту Тернопільської облдержадміністрації, метою фесту було привернення уваги туристів до історико-культурної спадщини області.

"Одна із легенд розповідає, що колись місто називалося Збираж. Тут колись збиралися воїни, щоб іти на ратні походи. А тепер ми зібрали людей, щоб показати красу Тернопільщини. Щоб про наші замки знали і на заході, і на сході України", - сказав він.

На проведення свята було витрачено близько 80 тисяч гривень. Гроші надала громадська організація фонд "Оберіг".

"Державних коштів узагалі не виділяли", - додав Лисевич.

Родзинкою фестивалю стало приготування 5 тисяч вареників. Найбільший із них був завдовжки 40 см. Для начинки використали картоплю, сир, лівер, чорниці, вишні.

За словами гендиректора національного заповідника "Замки Тернопільщини" Анатолія Маціпури, вареники готували 14 господинь із 9:30 до 14.00.

"Зварили страву одразу на місці. Роздали переважно артистам – у шоу було задіяно понад 300 людей. Але пригощали варениками і гостей свята", - зазначив він.

До проведення фестивалю готувалися місяць.

"Найважче було зібрати кошти. У нашому заповіднику є 11 замків. Грошей від держави на їхнє утримання не надходить. Єдина надія на приїзд сюди туристів", - сказав Маціпура.

Заявку про найбільшого вареника не подавали книги рекордів України. Це залишилося у планах на наступний рік.

Найбільший в Україні вареник зліпили у вересні 2008 року на святкуванні 85-річчя Бородянського району Київської області. Він важив 85 кілограмів і мав довжину більше півтора метри. Цей результат зафіксували представники Книги рекордів України.

Gazeta.ua

Фото Андрій Вацик/Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Збаражі відкрили туристичний сезон гігантськими варениками (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути