понеділок, 09 липня 2012 11:16

У ЮНЕСКО обурені будівництвом біля Софії Київської

У ЮНЕСКО обурені будівництвом біля Софії Київської
Міністр культури запевняє, що всі зобов'язання перед ЮНЕСКО Україна виконує. Фото: svidomo.org

Три висотних будівлі, що будуються в Печерському районі на схилах Дніпра, порушують архітектурно-історичний ландшафт столиці і знаходяться на охоронюваній заповідній території. Продовження будівництва несе загрозу цілісності об'єкта, говориться в проекті рішення комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це пише Комерсант-Україна.

У документі наголошується, що українська сторона не надала детальної інформації про згадані висотки, більше того, дозволила будівництво нового об'єкта у буферній зоні Софії Київської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Софію Київську" погрожують виключити зі спадщини ЮНЕСКО в серпні

"Мова йде про зведення багатоповерхового елітного житлового комплексу біля стін Софії. Будівництво двоярусного підземного паркінгу призвело до підйому грунтових вод, що несе пряму загрозу історичним пам'яткам", - повідомила виданню присутня на засіданні активістка громадського руху "Збережи старий Київ" Ірина Нікіфорова.

У проекті рішення комітет знову рекомендував Україні запровадити мораторій на будівництво висоток у центрі столиці, змінити проекти споруджуваних будинків і знизити поверховість до рівня ландшафту. До лютого 2013 Україну зобов'язали надати в ЮНЕСКО докладні плани буферних зон з урахуванням технічних характеристик та переліком існуючих будівель.

"При відсутності прогресу на 37-ій сесії в 2013 році буде розглянуто питання про перенесення Києво-Печерської Лаври та Софії Київської зі списку об'єктів всесвітньої спадщини у список об'єктів, що перебувають під загрозою", - наголошується в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Софію Київську заклав князь Володимир - історик

Разом з тим присутній на сесії міністр культури Михайло Кулиняк не бачить у рішеннях комітету ніяких загроз.

"Жодного негативного питання на сесії по Україні не піднімалося і не могло підніматись. Ми дотримуємося усіх вимог комітету, в тому числі і що стосуються забудови буферних зон", - заявив виданню міністр.

36-я сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО проходила в Санкт-Петербурзі з 24 червня по 6 липня. Делегації країн-учасниць організації звітували про збереження пам'яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Всього список всесвітньої спадщини налічує 962 об'єкта.

Зараз ви читаєте новину «У ЮНЕСКО обурені будівництвом біля Софії Київської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути