Ексклюзиви
середа, 26 березня 2008 11:02

У японському метро з"явиться поліція з дотримання етикету

У японському місті Іокогама в громадському транспорті починається кампанія проти пасажирів, які не дотримуються правил поведінки в громадських місцях. Для цього створена спеціальна "поліція з дотримання етикету". Її представники проситимуть пасажирів зменшити гучність плеєрів і нагадуватимуть, що потрібно поступатися місцем літнім людям і жінкам.

Це рішення було ухвалено у зв"язку з тим, що в Японії, де завжди свято дотримувалися етикету, росте число випадків прояву невихованості, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Згідно з результатами недавнього опитування громадської думки, майже 90% опитаних вважають, що стандарти поведінки в японському суспільстві впали.

Це, зокрема, виражається в тому, що пасажири перестають поступатися місцями літнім людям і вагітним жінкам, голосно розмовляють по мобільному телефону, поправляють макіяж і дуже голосно слухають музику через навушники, заважаючи сусідам.

Більше всього подібних порушень зустрічається в переповнених японських електричках.

Міська влада Іокогами створила "ескадрон захисників хороших манер" для того, щоб його представники спробували виправити положення. До цієї групи входять, в основному, люди, яким далеко за 60 і які добре знайомі зі старими нормами поведінки. Вони носитимуть яскраво-зелену форму.

Проте їх супроводжуватимуть молодші охоронці. Прихильники цього заходу сподіваються, що рафіновані манери членів групи справлять враження на погано вихованих пасажирів, яким стане соромно за себе, і вони захочуть виправитися.

А наприклад в Київському метро, в робочі дні в години "пік" (з 8:00 до 9:00) працівники метрополітену, так звані "трамбувальники", допомагають закривати двері переповненого метро, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «У японському метро з"явиться поліція з дотримання етикету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути