середа, 15 квітня 2009 19:35

У ВР планують скасувати техогляд транспортних засобів

У ВР планують скасувати техогляд транспортних засобів

Уряд сьогодні на засіданні підтримав пропозицію Міністерства внутрішніх справ про продовження термінів проходження технічного огляду транспортних засобів на півроку.

Про це журналістам повідомив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко після засідання Кабінету міністрів.

"Таке рішення прийняте у зв"язку з тим, що не в усіх областях встигли створити сертифіковані центри технічного огляду. У багатьох областях їх менше 30%", - сказав Луценко.

Техогляд продовжили на півроку

Приміром, за його словами, в Одеській області на 40 адміністративних районів створено всього 7 сертифікованих центрів. "Причому здебільшого вони сконцентровані в обласному центрі", - зазначив міністр.

Луценко розраховує, що за ці півроку чиновники Міністерства транспорту, МВС і Держстандарту спільними зусиллями з підприємницькими структурами зможуть створити повноцінну мережу центрів технічного огляду автомобілів.

"Я хочу порекомендувати пройти техогляд зараз, щоб в останні тижні не довелося за нашим старим звичаєм стояти в чергах. А тим, кому треба їхати на техогляд за 100 км, я вважаю за можливе почекати півроку і не бути заручником нерозторопності бізнесу та держави, тим паче в такий складний фінансовий період", - додав міністр.

Також сьогодні Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні одноголосно підтримав законопроект народного депутата Анатолія Гриценка щодо скасування державного технічного огляду транспортних засобів.

Про це повідомили у прес-службі Гриценка.

"Нинішня система державного технічного огляду автотранспорту – це загальнонаціональний обман, побори водіїв і корупція на національному рівні", - прокоментував нинішнє функціонування системи техогляду транспортних засобів Гриценко, додавши, що "вона не має жодного відношення до безпеки на дорогах".

За словами депутата, таку законодавчу ініціативу підтримала громадськість, зокрема, асоціації водіїв та автоперевізників, інші структури, які об"єднують більше 9 млн українських водіїв.

"Я вважаю це рішення комітету принципово важливим і сподіваюся на підтримку Верховної Ради, тому що ми повинні послідовно і наполегливо йти шляхом позбавлення держави "хабароємних" функцій", - наголосив Гриценко.

Водночас, він вважає, що вивільнені після прийняття цього закону "мільйони людиногодин працівників ДАІ" дозволять спрямувати основні зусилля на контроль дорожнього руху і надання допомоги водіям.

23 січня 2009 року перший заступник начальника Держдепартаменту ДАІ МВС України Сергій Левченко повідомив, що державний технічний огляд транспортних засобів цього року проводитиметься з 15 січня по 15 грудня для тих засобів, техогляд яких проводиться один раз на два роки або один раз на рік.

Раніше, за його словами, техогляд завершувався 31 липня. Для тих засобів, техогляд яких проводиться двічі на рік, його термін становить з 15 січня по 30 червня та з 1 липня по 15 грудня.

Крім того, Левченко зазначив, що техогляд цього року можна пройти не лише на станціях Державтоінспекції, але й на приватних СТО. Він повідомив, що ДАІ вже надало відповідні дозволи 140 суб"єктам господарювання і ще має близько 400 заяв на отримання ліцензій. Таким чином, власник транспортного засобу може пройти державний техогляд на будь-якій акредитованій ДАІ СТО, а отримати талон про його проходження - вже за місцем реєстрації транспортного засобу.

За словами Левченка, за підрахунками ДАІ, для забезпечення державного техогляду в Україні потрібно мати близько 1500 акредитованих приватних СТО.

В свою чергу народний депутат від НУ-НС Гриценко запропонував зняти з Державної автомобільної інспекції функцію технічного огляду автотранспорту. За словами Гриценка, на сьогодні за Державтоінспекцією залишаються формальні процедури з проведення техогляду. "Я вважаю, що цю монополію у Державтоінспекції на технічний огляд треба забрати, і я впевнений, що депутати підтримають цей законопроект", - сказав він.

За матеріалами УНІАН, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «У ВР планують скасувати техогляд транспортних засобів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути