неділя, 10 лютого 2019 17:14

У Вінниці молодий студент-медик помер від важкого ускладнення кору

У Вінниці молодий студент-медик помер від важкого ускладнення кору
У Вінниці від кору помер молодий студент. Фото: Facebook

У Вінниці від важкого ускладнення кору помер студент-медик Сергій Бутенко.

Хлопець навчався у Вінницькому Національному медичному університеті імені Пирогова. Прощання з ним відбудеться 11 лютого об 11:00 у спортивному комплексі ВНМУ. Про це повідомляє "Студентське Самоврядування" в Facebook.

Свої співчуття висловив головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, зазначивши, що в Україні можуть почати спекулювати на цю тему.

"У Вінниці від кору помер колега. Нехай і студент-медик, але все одно він для мене колега. Співчуття родині та друзям. Ймовірно, що почнуться спекуляції з приводу цього. І спекулювати, обсмоктувати будуть різні людини, різних політичних вподобань, прихильники "за" та "проти" вакцинації", – зазначив він.

Лапій наголосив, що кір хоч і досить давня хвороба, однак ефективних ліків від нього немає і досі.

"Ми маємо дуже дієві вакцини для профілактики кору. Чи був юнак щеплений двічі? Я не маю інформації. Чи був він вакцинований лише "на папері", мав липові записи про вакцинацію? Ймовірно, що ми про це не дізнаємося. Але можемо припустити. Чому? На жаль часто я та мої колеги маємо для цього зізнання самих батьків", – написав лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун зруйнувала поширений міф про вакцини

Лапій підкреслив, що "липова" вакцинація в Україні також не є рідкістю серед дітей лікарів. Йдучи на такий крок, батьки часто керуються надуманими страхами, некомпетентністю, а також власними амбіціями і політичними уподобаннями.

"А якщо юнак таки був двічі щеплений? Незначний відсоток щеплених з різних причин не формують на вакцинацію. За звичай це близько 2-5% тих кого двічі провакцинували проти кору, але імунітет не сформувався. Такі люди, як і ті, хто не може бути щеплений проти кору, мають бути захищені за рахунок інших – хто сформував імунітет при вакцинації, за рахунок яких і формується колективний імунітет щодо кору", – додав він.

Кількість хворих на кір в Україні вища, ніж в усіх країн Європи разом узятих. В Україні понад 53 тисячі хворих, тоді як у решті країн Європи загалом 34 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці молодий студент-медик помер від важкого ускладнення кору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути