середа, 13 березня 2013 20:28

У Ватикані обрали нового Папу Римського

У Ватикані обрали нового Папу Римського
Фото: Reuters

Новий глава Римсько-католицької церкви обраний. Про це світ довідався сьогодні за традиційним димом білого кольору, який з'явився з труби печі, встановленої в Сікстинській капелі, де завершився конклав - таємні вибори Папи Римського.

У ньому взяли участь 115 кардиналів-вибірників, які не досягли 80-річного віку. Проте хто з них став понтифіком віруючі дізнаються через три чверті години, коли новий римський первосвященик вийде на балкон собору Святого Петра.

Обраний кардинал набрав більше 2/3 на свою підтримку. Після оголошення результатів останнього голосування кардиналом-камерленго Тарчізіо Бертоне у ієрарха, що переміг запитали: чи приймає він рішення конклаву. Після символічного згоди новообраний Папа віддаляється в "кімнату плачу" за стіною з фрескою "Страшного суду" Мікеладжело, де одягається в одне з трьох папських шат відповідного розміру. Традиція передбачає, що там понтифік оплакує важку ношу, що випала на його долю. Потім, згідно нововведенню, запровадженому перед зреченням Бенедиктом XVI, новообраний предстоятель возносить на самоті молитву в капелі Паоліна, також розписаної Мікеланджело, і лише потім виходить до віруючих.

Його появі передує фраза на латині "Habemus papam" - "У нас є Папа", яку виголосить кардинал-протодиякон француз Жан-Луї Туран. Новообраний понтифік назве своє папське ім'я, а також звернеться з першою промовою до присутніх на площі.

Зараз ви читаєте новину «У Ватикані обрали нового Папу Римського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути