вівторок, 12 березня 2013 13:53

Собор святого Петра та Сикстинську капелу підготували до виборів Папи
9

Фото: Фото: Reuters

Вже в 25-ий раз Сикстинська капела стане "конклавом": на латині це слово значить "замкнений на ключ".

Старовинний ритуал обрання понтифіка завжди намагаються відтворити до дрібниць: вздовж капели в 2 ряди поставили столи та іменні стільці з ініціалами кардиналів. Урна для голосування стоятиме під фрескою "Страшного суду" Мікеланджело. Є тут і спеціальна пічка, в якій будуть спалювати бюлетені.

"Кілька століть тому сталося так, що кардинали майже три роки не могли вибрати папу. Вони дійшли згоди тільки після того, як їх закрили в одному приміщенні і давали лише хліб та воду. Зараз такого вже не трапляється", – пояснює директор організації "Католицькі голоси США" Кім Деніелс.

Після того, як кардинали зайдуть в капелу, і пролунають слова "extra omnes!", тобто, "всі геть!", учасники голосування будуть ізольовані від світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні у Ватикані розпочинається Конклав

"Ми будемо мати Папу до кінця цього тижня. Не думаю, що цей конклав буде довгим – кардинали добре підготувалися, вони знають, як діяти", – каже речник Ватикану Томас Росіка.

Голосування будуть проводити двічі на день. Коли Папу оберуть, його запитають, чи приймає він результати і як хоче зватися. Після цього з димаря піде білий дим.

Новообраний Папа перейде в ризницю капели, щоб перевдягтися. В цей час у лоджії базиліки з'явиться кардинал-протодиякон і оголосить світу: "Habemus Papam"!

Зараз ви читаєте новину «Собор святого Петра та Сикстинську капелу підготували до виборів Папи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути