четвер, 01 березня 2007 12:29

У Варшаві поставлять пам"ятник жертвам Української повстанської армії (ФОТО)

 

5-метрове дерево з крилами замість крони, до якого прибито трупи дітей. Така концепція бронзового пам"ятника жертвам Української повстанської армії, який хочуть поставити на Гжибовському майдані у Варшаві. Ініціатори проекту - члени об"єднання поляків, які раніше жили на східних рубежах Польщі. Вони вже отримали попередню згоду міського управління.

Проект пам"ятника створив краківський скульптор Мар"ян Конєчний. Він же автор пам"ятника варшавським повстанцям Nike. На вигляд пам"ятника вплинула фотографія, яка, вважається, зроблена між 1943 і 1944 роками в околицях селища Козова (тодішнє Тернопільське воєводство).

- Тільки щось, що вселяє величезний жах, сьогодні може привернути увагу людей. Ніхто не реагує, коли в Україні ставлять пам"ятники злочинцям УПА, не викликають резонансу заяви Всесвітнього конгресу українців, які вимагають від Польщі компенсацій за операцію "Вісла", - говорить Ян Невинський, голова Польського комітету з будівництва пам"ятника. Невинський вважає, що "сотні тисяч жертв" волинського злочину заслуговують, щоб їх увічнили в центрі Варшави.

Міське управління вже видало представникам Комітету з будівництва пам"ятника так зване рішення про надання землі - документ, необхідний для того, щоб одержати дозвіл на установку. Але рішення міської влади стосувалося тільки ідеї, а не форми пам"ятника - зазначають співробітники прес-служби міського управління.


- Мені важко оцінити цю ініціативу, Ян Невинський у молодості пережив свою травму, - говорить Роберт Вишинський, директор Інституту східних рубежів. - Але пам"ятник має бути, скоріше, якоюсь формою примирення. Сусідів не вибирають.

- Сама ідея про те, щоб поставити пам"ятник жертвам УПА, не викликає в мене серйозних заперечень. Звичайно, суперечки викликає натуралістична форма цієї скульптури", - говорить доктор Гжегож Мотика з Інституту політичних досліджень Польської академії наук, автор дослідження "Польсько-українська боротьба на землях сучасної Польщі в 1943-1948 р." За його словами, від УПА загинуло до 100 тисяч людей, з них на Волині - 60 тисяч.

Міське управління поки що не ознайомилося з проектом. Остаточне рішення щодо будівництва пам"ятника прийме міська рада Варшави.

"Я не знайомий з проектом, але не погоджуся на щось настільки моторошне, як ви описуєте", - обіцяє Адам Чечура, заступник голови міського комітету культури, який стверджує проекти постанов про будівництво пам"ятників, пише Gazeta Wyborcza

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві поставлять пам"ятник жертвам Української повстанської армії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути