четвер, 07 липня 2011 21:51

У трьох областях і Києві почали експериментальне реформування медицини

У трьох областях і Києві почали експериментальне реформування медицини

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила зміни до закону про удосконалення надання медичної допомоги, а також закон про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та Києві.

"Цими законами ми вдосконалюємо правову базу у сфері охорони здоров'я, формалізуємо права громадян на отримання медичної допомоги", - сказав на публічній дискусії щодо реформування охорони здоров'я заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, передає кореспондент Gazeta.ua.

Замміністра пояснив, що першим законом визначається, що усі рішення щодо реструктуризації, закриття або планування мережі медичних закладів відтепер будуть прийматися органами місцевого самоврядування. Між медичними закладами і розпорядниками бюджетних коштів будуть укладатися договори про надання медичних послуг населенню. Таким чином законотворці намагаються спрямувати фінансування саме на потреби пацієнтів, а не ліжка у лікарнях.

"Буде організована первинна, вторинна, третинна й екстрена допомога пацієнтам. Бо зараз такого чіткого структурного розмежування не існує. Частина первинної медичної допомоги розділена між різними закладами, де працюють різні фахівці. Лікарі первинної медичної допомоги практично не впливають на медичний маршрут пацієнта. За новим законом мають бути створені центри первинної медико-санітарної допомоги, тобто інститут сімейного лікаря. Сімейні лікарі й будуть за необхідністю направляти пацієнтів до вузькоспеціалізованих медцентрів", - відмітив Толстанов.

Він поінформував, що другий закон регулює експериментальне відпрацювання змін медичної галузі у пілотних містах та регіонах для того, щоб зрозуміти можливі ризики реформування.

"У Києві і трьох регіонах почнеться реорганізація медзакладів з урахування особливостей адміністративних територій, а саме щільності проживання населення, стану транспортної комунікації, матеріально-технічної бази. 2012 рік буде присвячений відкриттю центрів первинної й екстреної допомоги, чітко їх структуризувати, юридично оформити і приступити до формування госпітальних округів. У 2013 році відбудеться моніторинг роботи. У 2014-му ця відлагоджена практика буде розповсюджена на інші регіони", - наголосив заступник міністра.

Зараз ви читаєте новину «У трьох областях і Києві почали експериментальне реформування медицини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути