неділя, 22 серпня 2010 17:55

У Тернополі Соломії Крушельницькій відкрили перший пам"ятник (ФОТО)
12

22 Серпня в Тернополі відкрили перший у світі пам"ятник Соломії Крушельницькій, що зображає співачку у повен ріст.

Перед урочистістю постамент скульптури прикрасили букетами з надписами міст, де жила та гастролювала оперна прима.

Перше слово біля нововідкритого пам"ятника виголосив внучатий племінник Крушельницької композитор зі Львова Мирослав Скорик.

"Встановлення пам"ятника в Тернополі, я вважаю фіналом відновлення справедливості, стосовно постаті Соломії Крушельницької. Адже, як не парадоксально, будучи відомою на весь світ оперною співачкою, після повернення на батьківщину, вона зазнавала утисків. Її вважали італійкою, в той час як в Італії її за свою також не сприймали", - зазначив композитор.

Шість років тому Мирослав Скорик у Тернополі взяв участь у першому благодійному концерті, метою якого було збір коштів на встановлення скульптури Крушельницькій. Відтоді такі благодійні концерти проходили періодично. Врешті потрібної суми ініціатори пам"ятника так і не назбирали – її виділили з міського бюджету. На встановлення скульптури та благоустрій площі біля неї пішло близько двох мільйонів гривень. Це перший пам"ятник в області вилитий з цілісної бронзи. Над скульптурою працювали львівські майстри — Володимир Стасюк та брати Андрій та Володимир Сухорські.

"Найбільшу проблему в роботі мали з головою пам"ятника. З першого разу взагалі виливка, через технологічний прорахунок не вдалася. Все вже було готове, а голови не було. Прийшлося заливати її заново. На щастя все вдалося" , — розповів Gazeta.ua Андрій Сухорський.

Нагадаємо у Тернополі 1883 року відбувся перший виступ Соломії Крушельницької. Вона народилася в Бучацькому районі Тернопільської області, пізніше жила під Тернополем. Стала всесвітньо відомою. Гастролювала в Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипті, Аргентині, Чилі.

Зазначимо, що в Україні також продовжують споруджувати пам'ятники вождям СРСР. Так 9 травня 2011 року в Одесі планують відкрити пам'ятник Сталіну.

До цього Одеська обласна організація КПУ планувала відкрити його до дня народження генсека ЦК КПРС у листопаді, але вирішили перенести дату, щоб установка пам'ятника Сталіну не розглядалася як політична акція напередодні виборів.

Нагадаємо, що пам"ятник Сталіну встановлений у Запоріжжі.
Зараз ви читаєте новину «У Тернополі Соломії Крушельницькій відкрили перший пам"ятник (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути