вівторок, 06 жовтня 2015 13:17

У Швеції вручили Нобелівську премію з фізики

У Швеції вручили Нобелівську премію з фізики
В минулому році нагороду з фізики отримали Ісаму Акасакі, Хіросі Амано і Сюдзі Накамура "за винахід ефективних синіх світлодіодів, які призвели до появи яскравих і енергозберігаючих джерел білого світла"

Нобелівської премії з фізики за 2015 рік удостоїлися канадець Артур Макдоналд і японець Такаакі Кадзіта "за відкриття нейтринних осциляцій, що показують наявність у них маси". Повідомлення про це з'явилося на сайті премії.

За традицією в Стокгольмі 10 грудня 2015 року, в день смерті Альфреда Нобеля, відбудеться офіційна церемонія вручення премії. Премію лауреатам вручить король Швеції Карл XVI Густав. Сума грошової винагороди в цьому році складе близько 950 тисячі доларів (на всіх лауреатів премії з фізики). Зменшення розміру премії (який зазвичай становить не менше одного мільйона доларів) пов'язане з коливаннями курсу шведської крони. Нобелівську премію з фізики присуджує Шведська королівська академія наук. Вона ж і обирає лауреатів з кандидатів, запропонованих спеціалізованими комітетами.

В минулому році нагороду з фізики отримали Ісаму Акасакі, Хіросі Амано і Сюдзі Накамура "за винахід ефективних синіх світлодіодів, які призвели до появи яскравих і енергозберігаючих джерел білого світла". Вчені створили знамениті сині LED. Це напівпровідникові прилади, що випромінюють світло в синьому діапазоні спектру в результаті

Перший раз премії з фізики в 1901 році удостоївся Вільгельм Рентген за відкриття променів, названих згодом на його честь. У цієї премії є свої рекорди. Так, двічі її отримував американець Джон Бардін: у 1956 році разом із Уолтером Брайтенном і Уїльямом Шоклі за винахід транзистора і в 1972 році з Леоном Купером і Джоном Шріффером за створення мікроскопічної теорії надпровідності.

Середній вік фізиків-лауреатів за час існування премії — 55 років. Наймолодшим лауреатом став 25-річний австралієць Вільям Брегг. Він отримав Нобелівську премію разом зі своїм батьком у 1915 році за дослідження дифракції рентгенівських променів на кристалах. Його робота стала теоретичною основою для рентгеноструктурного аналізу.

Зараз ви читаєте новину «У Швеції вручили Нобелівську премію з фізики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути