пʼятниця, 21 січня 2011 09:52

У США заарештували відразу понад 120 мафіозі Cosa Nostra (ФОТО)
5

Фото: Фото: Вести

У США заарештовані відразу понад 120 мафіозі. Такий підсумок найбільшої в історії країни операції по боротьбі зі злочинністю. Близько 800 поліцейських і агентів Федерального бюро розслідувань (ФБР) діяли на території трьох штатів - Нью-Йорка, Нью-Джерсі і Род-Айленда. Всі затримані, як виявилося, пов'язані з Cosa Nostra, при цьому знешкодити вдалося відразу декілька її кланів.

Більше 800 агентів і поліцейських перед світанком влаштували десятки облав по всьому північному сході США. За один день арештовані 126 осіб в Америці і один в Італії.

Операція стала найбільшою в історії боротьби з мафією. Найсильніший нью-йоркський клан Cosa Nostra, який об'єднав вихідців із Сицилії, фактично обезголовлений. За гратами лідери одіозних для поліції сімей Гамбіно, Коломбо, Бонано, Лучезе, Дженовезе. Ватажків, консильєрі і пересічних мафіозі звинувачують у вбивствах, здирництві, наркоторгівлі, підпалах, організації казино.

"Звинувачення побудовано за класичною схемою. Статті звинувачення охоплюють весь спектр дії злочинної групи. Але є і просто безглузді вбивства. В одному випадку людину застрелили під час невдалої спроби пограбування, в іншому - жертв розстріляли в барі під час сварки через випивку", - повідомив Ерік Холдер, генеральний прокурор США.

Подвійне вбивство в барі Шамрок, про який нагадав прокурор, скоєно 20 років тому. Тоді відвідувач випадково облив спиртним боса сім'ї Гамбіно. Тобто для злочинів мафії немає терміну давності. Кілька років ФБР готувало операцію. Матеріали справи рясніють кривавими деталями та яскравими прізвиськами - Боббі Окуляри, Вінні Автомийка, Льодяник молодший. Свідчення потерпілих, наприклад, робітників порту, у яких клан Дженовезе вимагав різдвяні премії, теж є.

Успіх ФБР не був би таким гучним, якби сама мафія не загрузла в міжусобицях. Так звана омерта - кодекс честі кланів - тепер швидше міф, ніж реальність, і це особливо підкреслив американський генеральний прокурор. Адже ватажків здавали не тільки заслані агенти, але і самі мафіозі.

Відомо, що порушив обітницю мовчання і заговорив Сальваторе Вітале з родини Бонано, заарештований у 2003 році за вбивство 11 осіб. Слідчі стверджують, що його свідчення сильно послабили мафію, але вона як і раніше небезпечна.

"Будемо реалістами - війна з організованою злочинністю далека від завершення. Члени Cosa Nostra - це найнебезпечніші злочинці в нашій країні", - заявив Ерік Холдер.

Більшу частину заарештованих влада на час помістила у в'язницю військової бази форт Гамільтон в Брукліні. Зроблено це не через особливу небезпеку мафіозі. Річ у тім, що у звичайних в'язницях цього дня для такої кількості ув'язнених не вистачило місць.

За матеріалами: Вести

Зараз ви читаєте новину «У США заарештували відразу понад 120 мафіозі Cosa Nostra (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути