Ексклюзиви
субота, 30 жовтня 2010 11:48

У США з Ємену прямували літаки з вибухівками (ФОТО)
18

Обама під час прес-конфреенції в Білому домі
Фото: Фото: Reuters

Протягом всього дня п'ятниці США стежили за розвитком ситуації з декількома літаками, на борту яких нібито знаходилися посилки з вибуховими пристроями, відправленими з Ємену за адресою однієї з єврейських організацій Чикаго. До кінця дня спецслужби оголосили: небезпечних посилок було дві: одна з них вилучена на борту вантажного літака компанії UPS в аеропорту неподалік від Лондона, друга виявлена на сортувальному пункті компанії FedEx в Дубаї.

Окрім інцидентів у Великій Британії і в Дубаї, в США перевірили ще три вантажні літаки UPS - два в аеропорту Ньюарку (штат Нью-Джерсі) і один у Філадельфії (штат Пенсільванія), а також вантажний літак в аеропорту Нью-Йорка. На борту цих літаків вибухівки не було.

Інтрига навколо загадкових посилок фактично зберігалася до вечора. Перші повідомлення про затримання і обшуки літаків з'явилися вранці, але лише до 17:00 за східноамериканським часом американська влада визнала, що два поштові відправлення містили вибухові пристрої. Радник президента США з контртероризму Джон Бреннан на брифінгу в Білому домі оголосив, що в посилках були несерійно виготовлені бомби, здатні викликати значні руйнування.

"Вибухові пристрої були. З їхньою допомогою можна було здійснити (терористичну) атаку. Слідство і експертизи в даний час продовжуються. В даний час ясно одне: матеріали, з яких зібрані пристрої, підібрані так, щоб завдати значного збитку", - сказав Бреннан.

Разом з тим радник президента відмовився повідомити які-небудь подробиці про точну потужність пристроїв і про те, як терористи припускали привести їх в дію.

Кажучи про замовників можливих терактах, Бреннан не виключив, що акція, швидше за все, була спланована одним з підрозділів "Аль-Каїди".

"Я не можу в даний час ясно сказати, що організатором була "Аль-Каїда" або її єменський осередок. Але зараз в різних регіонах світу "Аль-Каїда" є найбільш активною терористичною групою, і це можливо. Ми пильно стежимо за Аль-Каїдою", - сказав радник президента США журналістам.

І Бреннан, і Барак Обама, який двічі протягом дня робив заяви у зв'язку з пошуком вибухівки в літаках, не виключили, що до планування терактів могла бути причетна єменська "Аль-Каїда". Обама також заспокоїв громадян і заявив, що уряд робить все, щоб забезпечити їхню безпеку.

"В п'ятницю була розкрита дійсно значна терористична загроза... Ми продовжимо вживати додаткові заходи щодо захисту і забезпечення безпеки наших громадян", - заявив Обама. "Обидва пакети, відправлені до Америки з Ємену, містили вибухові речовини", - сказав Обама. За його словами, він був адресований синагогам Чикаго.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «У США з Ємену прямували літаки з вибухівками (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути